ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η έκκληση Πούτιν για διαπραγμάτευση, το μήνυμα Ζελένσκι και η αβέβαιη επόμενη ημέρα

Ουκρανία: Η έκκληση Πούτιν για διαπραγμάτευση, το μήνυμα Ζελένσκι και η αβέβαιη επόμενη ημέρα
«Δεν θα περιμένουμε το θαύμα, γιατί το δημιουργούμε μόνοι μας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος AP

Μήνυμα για την ημέρα των Χριστουγέννων έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εκτιμώντας ότι το Κίεβο θα κάνει το δικό του χριστουγεννιάτικο θαύμα έναντι της Ρωσίας. Την ίδια ώρα η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε συνέντευξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στην οποία δηλώνει έτοιμος για διαπραγματεύσεις, αλλά κατηγορεί τη Δύση ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε συνομιλίες.

«Αντέξαμε στην αρχή του πολέμου – αντέξαμε επιθέσεις, απειλές, πυρηνικό εκβιασμό, τρομοκρατία, πυραυλικά πλήγματα. Θα αντέξουμε αυτόν τον χειμώνα επειδή ξέρουμε για ποιο πράγμα πολεμάμε», τόνισε.

«Ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι, θα βρούμε ο ένας τον άλλον για να αγκαλιαστούμε σφιχτά. Και αν δεν υπάρχει θέρμανση, θα αγκαλιαστούμε για πολλή ώρα για να ζεστάνουμε ο ένας τον άλλον. Θα χαμογελάμε και θα είμαστε χαρούμενοι, όπως πάντα. Με μια διαφορά: δεν θα περιμένουμε το θαύμα, γιατί το δημιουργούμε μόνοι μας» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πούτιν: Η Δύση θέλει να διαμελίσει τη Ρωσία

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του, η οποία μεταδόθηκε σήμερα.

«Πιστεύω ότι ενεργούμε στη σωστή κατεύθυνση, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολιτών μας, τον λαό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλην της προστασίας των πολιτών μας», δήλωσε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην πολεμική διαμάχη της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως η χώρα του δρα στη «σωστή κατεύθυνση», επειδή η Δύση, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ προσπαθεί να διαμελίσει τη Ρωσία.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται», δήλωσε ο Πούτιν σε μία συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενεργούσε προς τη «σωστή κατεύθυνση» στην Ουκρανία επειδή η Δύση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, προσπαθούσε να διαμελίσει τη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι ενεργούμε στη σωστή κατεύθυνση, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολιτών μας, τον λαό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλην της προστασίας των πολιτών μας», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Μόσχα έχει δηλώσει επίμονα ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά το Κίεβο και οι σύμμαχοί της υποψιάζονται ότι οι ισχυρισμοί του Πούτιν είναι ένα τέχνασμα για να κερδίσει χρόνο μετά από μια σειρά ρωσικών ήττων και υποχωρήσεων στο πεδίο της μάχης.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Πέμπτη ότι η Μόσχα «θα αγωνιστεί» για τον τερματισμό του πολέμου και ότι αυτό θα περιλάμβανε αναπόφευκτα «κάποιο είδος διαπραγματεύσεων στη διπλωματική οδό». Τα σχόλιά του έγιναν μια ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι ο Πούτιν «δεν έχει δείξει απολύτως καμία ένδειξη ότι είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί» το τέλος του πολέμου. «Το αντίθετο», είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας:

«Όλα όσα κάνει στο έδαφος και στον αέρα μιλούν για έναν άνθρωπο που θέλει να συνεχίσει τη βία κατά του ουκρανικού λαού».

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ανήμερα των Χριστουγέννων

Εντωμεταξύ, ανήμερα των Χριστουγέννων, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο και σε όλες τις ουκρανικές περιφέρειες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν πως ο συναγερμός μπορεί να κηρύχθηκε αφού ρωσικά αεριωθούμενα απογειώθηκαν στη Λευκορωσία.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα την πληροφορία αυτή.

Η διοίκηση της πόλης του Κιέβου προέτρεψε τους ανθρώπους να πάνε σε καταφύγια μετά την ανακοίνωση του αεροπορικού συναγερμού.

Ο δήμαρχος του Μικολάιβ στα νότια της χώρας με ανάρτηση στο επίσημο κανάλι του στο Telegram προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους για τις σειρήνες.

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προειδοποήσει τους Ουκρανούς τις προηγούμενες μέρες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις τα Χριστούγεννα, προτρέποντάς τους να «δώσουν προσοχή στους συναγερμούς αεροπορικών επιδρομών, να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και να προσέχουν ο ένας τον άλλον».

«Με την περίοδο των εορτών να πλησιάζει γρήγορα, οι Ρώσοι τρομοκράτες θα μπορούσαν και πάλι να εντείνουν τις δραστηριότητές τους. Δεν έχουν κανέναν σεβασμό για τις χριστιανικές ή οποιεσδήποτε αξίες», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα από τα μηνύματά του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι συναντήθηκε με τους ανώτατους διοικητές του για να επανεξετάσει τη στρατιωτική κατάσταση, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του «προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια δράσης από το τρομοκρατικό κράτος, στα οποία θα απαντήσουμε».

Στο χθεσινοβραδινό μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ακόμα πως οι Ουκρανοί θα κάνουν το δικό τους θαύμα των Χριστουγέννων, δείχνοντας ότι παραμένουν αλύγιστοι, παρά τις ρωσικές επιθέσεις που έχουν βυθίσει εκατομμύρια στο σκοτάδι.

Ακριβώς δέκα μήνες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα του, ο Ζελένσκι είπε ότι «μολονότι το τίμημα της ελευθερίας είναι υψηλό, η σκλαβιά θα κόστιζε ακόμη ακριβότερα».

«Αντέξαμε στην αρχή του πολέμου – αντέξαμε επιθέσεις, απειλές, πυρηνικό εκβιασμό, τρομοκρατία, πυραυλικά πλήγματα. Θα αντέξουμε αυτόν τον χειμώνα επειδή ξέρουμε για ποιο πράγμα πολεμάμε», τόνισε.

Από τον Οκτώβριο, οι συνεχείς ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο σύστημα παραγωγής ενέργειας, αφήνοντας μεγάλες πόλεις χωρίς νερό και θέρμανση.

Χερσώνα: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 58 τραυματίες από ρώσικο βομβαρδισμό

Χθες, Σάββατο (24/12), τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 58 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό στη Χερσώνα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, καταγγέλλοντας μια αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη αυτήν που ανακατέλαβαν πρόσφατα οι Ουκρανοί, μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού.

Ένας φιλορώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση και ότι στόχος τους ήταν να επιρρίψουν την ευθύνη στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι , έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπου διακρίνονται καμένα αυτοκίνητα, σπασμένα τζάμια και πτώματα στους δρόμους.

«Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα επισημάνουν αυτές τις φωτογραφίες ως ευαίσθητο περιεχόμενο.

Αλλά δεν είναι ευαίσθητο περιεχόμενο. Είναι η καθημερινότητα της Ουκρανίας και των Ουκρανών», έγραψε. «Αυτές δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είναι τρόμος, είναι δολοφονίες για εκφοβισμό και για ευχαρίστηση», πρόσθεσε.

Η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος αλλά όχι όλη την επαρχία της Χερσώνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ