ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στο Ιράν για τη Βρετανία: «Ολέθριος ρόλος» του Λονδίνου στις διαδηλώσεις

Οργή στο Ιράν για τη Βρετανία: «Ολέθριος ρόλος» του Λονδίνου στις διαδηλώσεις
Η Τεχεράνη κατηγορεί το Λονδίνο για υποκίνηση των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν το Ιράν AP Photo / Bilal Hussein

Ευθύνες στο Λονδίνο για το κύμα διαδηλώσεων που έχει ξεσπάσει στο Ιράν μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί επιρρίπτει η Τεχεράνη.

Με αφορμή συλλήψεις που φέρονται να σχετίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, χαρακτηρίζει «ολέθριο» το ρόλο της Βρετανίας στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Νάσερ Κανάνι, σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την ανακοίνωση της Τεχεράνης για τη σύλληψη επτά ανθρώπων που συνδέονται με τη Βρετανία, απάντησε «Μερικές χώρες, ειδικότερα αυτή που αναφέρετε, είχαν έναν μη εποικοδομητικό ρόλο σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν.»

Συμπλήρωσε δε, ότι «ο ρόλος τους ήταν συνολικά καταστροφικός υποκινώντας τις διαδηλώσεις». Τις διαδηλώσεις εκείνες που έχουν πυροδοτηθεί από το θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί, μιας Ιρανής κουρδικής καταγωγής, όπου κατέληξε εξαιτίας των βάναυσων χτυπημάτων που υπέστη κατά τη διάρκεια κράτησής της από την αστυνομία ηθών.

Το βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ερευνά για περισσότερες πληροφορίες από τις ιρανικές αρχές, σχετικά με τις αναφορές ότι έχουν συλληφθεί και άτομα με διπλή υπηκοότητα.

Κατηγορίες για υποκίνηση των διαδηλώσεων

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι «επτά ηγετικά στελέχη των πρόσφατων διαμαρτυριών που σχετίζονται με το ΗΒ συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης». Μεταξύ αυτών ήταν και πρόσωπα «με διπλή υπηκοότητα που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα».

Η ιρανική κυβέρνηση αποδίδει τις διαδηλώσεις που έχουν κατακλίσει τη χώρα σε μεθοδεύσεις ξένων παραγόντων που έχουν στόχο να πλήξουν το Ιράν. Σε αυτή τη συνθήκη, όποιος ξένος υπήκοος βρεθεί να συλλαμβάνεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης κινδυνεύει με την κατηγορία της συμμετοχής σε πράξεις που «καταστρέφουν δημόσια περιουσία». Σε αυτή τη συλλογιστική, το ιρανικό κράτος αναφέρει ότι πράκτορες εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από τους εχθρούς της Τεχεράνης, όπως τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να προκαλέσουν ταραχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ