ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Την Πέμπτη (29/12) η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ισραήλ: Την Πέμπτη (29/12) η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το σχηματισμό κυβέρνησης
Oι εταίροι του εντολοδόχου πρωθυπουργού Νετανιάχου προέρχονται από κόμματα τόσο θρησκευτικών όσο και βαθιά συντηρητικών ιδεολογικών αναφορών AP/ Abir Sultan/ Pool Photo

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2022, την Πέμπτη (29/12) προγραμματίστηκε η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Υπενθυμίζεται ότι ο εκλογικός σχηματισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, ενώ το βράδυ της Τετάρτης (21/12) ενημέρωσε τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ πως «κατάφερε» να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, με τις δυσκολίες που μπορεί να ανακύπτουν σε μια διαδικασία συμφωνίας σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ

Οι εταίροι του εντολοδόχου πρωθυπουργού Νετανιάχου προέρχονται από κόμματα τόσο θρησκευτικών όσο και βαθιά συντηρητικών ιδεολογικών αναφορών. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, με την έγκριση της νέας κυβέρνησης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία την Πέμπτη (29/12), αναμένεται να σχηματιστεί η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, οι πολιτικοί συνοδοιπόροι του Νετανιάχου προέρχονται για τα υπερορθόδοξα κόμματα Σας και Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, καθώς και από τρεις παρατάξεις της άκρας δεξιάς, τον Θρησκευτικό Σιωνισμό του Μπεζαλέλ Σμότριτς, την Ιουδαϊκή Δύναμη του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και το Νόαμ του Αβί Μαόζ.

Η πολιτική κατεύθυνση αυτού του συνασπισμού συνεργασίας, διαφαίνεται στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ του κόμματος του εντολοδόχου πρωθυπουργού, Λικούντ, και των κομμάτων της άκρας δεξιάς, που συμπεριλαμβάνουν κατανομή χαρτοφυλακίων, όπως αυτού του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας στον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, την ευθύνη για τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στον Μπεζαλέλ Σμότριτς, κι ένα υπουργείο για τον Αριέ Ντερί, τον ηγέτη του Σας.

Ωστόσο, τα μέλη της Κνέσετ -της ισραηλινής Βουλής- μένει ακόμη να εγκρίνουν σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση σχέδια νόμου που θα επιτρέψουν στον κ. Ντερί να καταλάβει υπουργικό θώκο (έχει κριθεί ένοχος για φορολογική απάτη) και στον κ. Μπεν Γκβιρ να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της ισραηλινής αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ