ΚΟΣΜΟΣ

«Κυκλώνας - βόμβα» στις ΗΠΑ: Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το Μπάφαλο - 55 νεκροί από το δριμύ ψύχος

«Κυκλώνας - βόμβα» στις ΗΠΑ: Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το Μπάφαλο - 55 νεκροί από το δριμύ ψύχος
Ήδη οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, λόγω των καιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες, είναι δεκάδες AP Photo/Erin Hooley

Μια σφοδρή χιονοθύελλα που προκαλείται από το φαινόμενο «κυκλώνας- βόμβα» έχει σαρώσει τη Βόρεια Αμερική άφησε την πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης να μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος με τη μητέρα φύση», δήλωσε η κυβερνήτης Κάθι Χόχουλ.

Η κυβερνήτης πρόσθεσε ότι «το Μπάφαλο, στο οποίο πολλά πληρώματα έκτακτης ανάγκης έχουν ακινητοποιηθεί από το χιόνι, αντιμετωπίζει μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση». Ήδη οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, λόγω των καιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες, είναι δεκάδες.

Οι συνθήκες χιονοθύελλας εκτείνονται από τον Καναδά μέχρι νότια στο Ρίο Γκράντε.

Η περιοχή γύρω από το Μπάφαλο, στα βόρεια της Νέας Υόρκης, είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο, καθώς έχει καταγράψει συνολικά 25 θανάτους νωρίς τη Δευτέρα, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν σημειωθεί 13.

Η κυβερνήτης Χότσουλ, η οποία κατάγεται από το Μπάφαλο, δήλωσε ότι «αυτός είναι ένας πόλεμος με τη μητέρα φύση και μας χτυπάει με ό,τι έχει από τις αργές ώρες της Πέμπτης έως την Παρασκευή».

Συμπλήρωσε δε, ότι «είναι (σαν) να πηγαίνεις σε εμπόλεμη ζώνη και τα οχήματα στις πλευρές των δρόμων είναι συγκλονιστικά».

55 νεκροί στις ΗΠΑ λόγω ψύχους

Στους 55 ανέρχονται οι νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC News.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στην κομητεία Ίρι, στη δυτική Νέα Υόρκη, που έχει παραλύσει από τα χιόνια. Κάποιοι από αυτούς πέθαναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, άλλοι βρέθηκαν νεκροί στους δρόμους ή υπέστησαν καρδιακή προσβολή ενώ προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα χιόνια από την αυλή τους.

Η παγοθύελλα αυτή θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 45 ετών. Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ σχολίασε ότι θα μείνει στην ιστορία ως «Η Θύελλα του ‘22», μετά από εκείνη του 1977 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 30 άνθρωποι.

Η ένταση της χειμερινής καταιγίδας ήταν άνευ προηγουμένου, εκτεινόμενη από τον Καναδά μέχρι τα νότια των ΗΠΑ στο Ρίο Γκράντε, στα σύνορα με το Μεξικό.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν η πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου οι σωροί του χιονιού έφτασαν σε μερικά σημεία τα τρία μέτρα από το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι συνθήκες χιονόπτωσης και χιονοθύελλας κατέστησαν αδιάβατους τους δρόμους, ενώ πάγωσαν οι υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσαν αξιωματούχοι της κομητείας Έρι.

Από τους 17 θανάτους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες που καταγράφηκαν σε όλη τη Νέα Υόρκη, οι 16 ήταν στην κομητεία Έρι, είπαν αξιωματούχοι, ενώ αναφέρθηκε και μια θανατηφόρα δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα στην κομητεία του Νιαγάρα, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Νιαγάρα.

Περίπου 500 οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους την Παρασκευή το βράδυ μέχρι το πρωί του Σαββάτου, παρά την απαγόρευση οδήγησης της κομητείας που είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.

Τα στρατεύματα της Εθνοφρουράς είχαν κληθεί για να βοηθήσουν στη «διάσωση ανθρώπων που είχαν κολλήσει σε οχήματα». Από τους θανάτους που αναφέρθηκαν νωρίς την Κυριακή –με άτομα ηλικίας από 26 έως 93 ετών– «ορισμένοι βρέθηκαν σε αυτοκίνητα και κάποιοι βρέθηκαν πραγματικά στο δρόμο μέσα στο χιόνι».

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόχουλ την αποκάλεσε την «πιο καταστροφική καταιγίδα στη μακρόχρονη ιστορία του Μπάφαλο» λόγω της ισχύος της και της μεγάλης της διάρκειας.

«Είναι μια κρίση επικών διαστάσεων», είπε η Χόχουλ στο CNNi την Κυριακή.

Η καταιγίδα έχει οδηγήσει σε θανάτους σε πολλές πολιτείες, όπως το Κολοράντο, το Κάνσας, η Οκλαχόμα, και η Νεμπράσκα. Οι θερμοκρασίες στη Νότια Φλόριντα έπεσαν τόσο χαμηλά, που τα ιγκουάνα πάγωσαν και έπεσαν από τα δέντρα.

Περίπου το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ αντιμετώπισε κάποιου είδους καιρικής προειδοποίησης και οι θερμοκρασίες έπεσαν δραστικά κάτω από τις κανονικές από τα ανατολικά των Βραχωδών Ορέων μέχρι τα Απαλάχια, δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

«Σε ορισμένες περιοχές, το να είσαι σε εξωτερικό χώρο μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά», ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) σε ένα δελτίο. Η υπηρεσία συμβούλεψε οποιονδήποτε ταξιδεύει ή βγαίνει έξω να «προετοιμαστεί για υπερβολικό κρύο ντυμένος με στρώσεις, καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος και να συσκευάσει χειμερινά κιτ ασφαλείας στα οχήματά σας».

Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια Αμερικανοί παρέμειναν υπό προειδοποιήσεις για κρύους ανέμου την Κυριακή.

Οι συνθήκες χιονοθύελλας παρέμειναν την Κυριακή στις Μεγάλες Λίμνες, ενώ ψυχρές χαμηλές θερμοκρασίες έπληξαν τα δύο τρίτα ανατολικά της χώρας.

Ορισμένες μεγάλες πόλεις στη Νοτιοανατολική, τη Μεσοδυτική και την Ανατολική Ακτή κατέγραψαν τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών.

Χιλιάδες χωρίς ρεύμα - Χάος στις μετακινήσεις

Περισσότερα από 48.000 νοικοκυριά εξακολούθούσαν χθες, Κυριακή, να είναι χωρίς ηλεκτρικό στην ανατολική ακτή, όπου η κακοκαιρία είχε αρχικά προκαλέσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 150.000 νοικοκυριά.

Η ηλεκτροδότηση δεν θα αποκατασταθεί πλήρως στο Μπάφαλο πριν από σήμερα, Δευτέρα, προειδοποίησε ο Πόλονκαρτς και κάλεσε τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, καθώς οι δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι.

Η χειμερινή καταιγίδα του «κυκλώνα βόμβα» - η οποία συμβαίνει όταν η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει κατακόρυφα, προκαλώντας ισχυρό χιόνι και ανέμους - έχει διακόψει τα ταξίδια στις ΗΠΑ.

Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, εμποδίζοντας πολλούς ανθρώπους να φτάσουν στις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα.

Σχεδόν παντού στις αμερικανικές πόλεις, όπως στο Ντένβερ ή το Σικάγο, άνοιξαν καταφύγια για να υποδεχθούν ανθρώπους που είχαν ανάγκη ώστε να μποροέσουν να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο της υποθερμίας.

Τα φαινόμενα εξασθένησαν ελαφρά την Κυριακή, επιτρέποντας στους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης να βγουν έξω και να δουν την έκταση του προβλήματος.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται πάντως ότι θα επιστρέψουν «στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα έως τα μέσα της εβδομάδας», σύμφωνα με τη NWS.

Προβλήματα και στον Καναδά

Η καταιγίδα έπληξε και τον Κάναδά, όπου τροχαίο δυστύχημα λεωφορείου σε παγωμένο δρόμο στη Βρετανική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές.

Επίσης περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, κυρίως στο Οντάριο και το Κεμπέκ.

Τα δρομολόγια όλων των αμαξοστοιχιών από το Τορόντο προς την Οτάβα και το Μόντρεαλ ακυρώθηκαν εξάλλου την ημέρα των Χριστουγέννων μετά τον εκτροχιασμό ενός τρένου, σύμφωνα με την καναδική υπηρεσία σιδηροδρομικών μεταφορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ