ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Ή το Κίεβο θα εφαρμόσει τις αξιώσεις της Μόσχας, ή το ζήτημα θα το λύσει ο στρατός μας

Λαβρόφ: Ή το Κίεβο θα εφαρμόσει τις αξιώσεις της Μόσχας, ή το ζήτημα θα το λύσει ο στρατός μας
«Οι προτάσεις μας για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση των εδαφών που ελέγχονται από το (ουκρανικό) καθεστώς, είναι καλώς εγνωσμένες από τον εχθρό», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ (Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

Οι προτάσεις της Μόσχας για την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας είναι γνωστές στο Κίεβο κι επαφίεται στις ουκρανικές αρχές να τις εφαρμόσουν, αλλιώς το ζήτημα θα το λύσει ο ρωσικός στρατός, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι προτάσεις μας για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση των εδαφών που ελέγχονται από το (ουκρανικό) καθεστώς, την εξάλειψη των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που πηγάζουν από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των νέων εδαφών μας, είναι καλώς εγνωσμένες από τον εχθρό», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Το θέμα είναι απλό: Εφαρμόστε τις, για το δικό σας καλό. Σε διαφορετική περίπτωση, το ζήτημα θα το καθορίσει ο ρωσικός στρατός», πρόσθεσε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

'Ετοιμος για διαπραγματεύσεις ο Πούτιν

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έστειλε μήνυμα την ημέρα των Χριστουγέννων, εκτιμώντας ότι το Κίεβο θα κάνει το δικό του χριστουγεννιάτικο θαύμα έναντι της Ρωσίας,η ρωσική τηλεόραση μετέδιδε συνέντευξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στην οποία δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο ο ίδιος, κατηγόρησε τη Δύση ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε συνομιλίες.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του.

«Πιστεύω ότι ενεργούμε στη σωστή κατεύθυνση, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολιτών μας, τον λαό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλην της προστασίας των πολιτών μας», δήλωσε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην πολεμική διαμάχη της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως η χώρα του δρα στη «σωστή κατεύθυνση», επειδή η Δύση, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ προσπαθεί να διαμελίσει τη Ρωσία.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται», δήλωσε ο Πούτιν σε μία συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενεργούσε προς τη «σωστή κατεύθυνση» στην Ουκρανία επειδή η Δύση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, προσπαθούσε να διαμελίσει τη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι ενεργούμε στη σωστή κατεύθυνση, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολιτών μας, τον λαό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλην της προστασίας των πολιτών μας», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Μόσχα έχει δηλώσει επίμονα ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά το Κίεβο και οι σύμμαχοί της υποψιάζονται ότι οι ισχυρισμοί του Πούτιν είναι ένα τέχνασμα για να κερδίσει χρόνο μετά από μια σειρά ρωσικών ήττων και υποχωρήσεων στο πεδίο της μάχης.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Πέμπτη (22/12) ότι η Μόσχα «θα αγωνιστεί» για τον τερματισμό του πολέμου και ότι αυτό θα περιλάμβανε αναπόφευκτα «κάποιο είδος διαπραγματεύσεων στη διπλωματική οδό». Τα σχόλιά του έγιναν μια ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ