ΚΟΣΜΟΣ

Η «χιονοθύελλα του αιώνα»: Δεκάδες νεκροί στη Νέα Υόρκη και φόβοι ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί

Η «χιονοθύελλα του αιώνα»: Δεκάδες νεκροί στη Νέα Υόρκη και φόβοι ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί
(AP Photo/Craig Ruttle)

Χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος προς τη Νέα Υόρκη ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά τη φονική χιονοθύελλα που άφησε πίσω της τουλάχιστον 27 ανθρώπους μόνο στην πόλη του Μπάφαλο -της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτείας και άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς ρεύμα.

Συνολικά, ο δραματικός απολογισμός των θυμάτων της «χιονοθύελλας του αιώνα» ανέρχεται προσώρας στους 49 νεκρούς ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω. Ορισμένα άλλα αμερικανικά ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 55, ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο Επίτροπος της αστυνομίας, Τζόσεφ Γκραμάλια, δήλωσε στο CNNi ότι:

«Δυστυχώς εντοπίζονται ακόμη σοροί».

Ορισμένοι πολίτες πέθαναν από έκθεση στα ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ κάποιοι άλλοι από φυσικά αίτια. Ωστόσο, βρέθηκαν όλοι πρόσφατα.

«Μείνετε στο σπίτι. Μη βγαίνετε έξω» προειδοποίησε ο Γκραμάλια, εξηγώντας παράλληλα ότι σωστικά συνεργεία πηγαίνουν και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στα σπίτια που δεν έχουν ρεύμα για να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε θερμαινόμενους χώρους.

Παράλληλα, είπε ότι πολλοί πολίτες επιλέγουν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους για να μετακινηθούν, με αποτέλεσμα να μένουν στους δρόμους και να μην επιτρέπουν την εύκολη διέλευση πυροσβεστικών, ασθενοφόρων και οχημάτων της αστυνομίας και του δήμου.

Εικόνα από drone πάνω από γειτονιά της Νέας Υόρκης / (John Waller via AP)

Ο Μαρκ Πόλονκαρτζ, αξιωματούχος της κομητείας Ίρι, έγραψε στο Twitter ότι 14 άνθρωποι πέθαναν από έκθεση στα στοιχεία, τρεις εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στα οχήματά τους, τέσσερις δεν είχαν θέρμανση ενώ άλλοι τρεις υπέστησαν καρδιακά επεισόδια την ώρα που προσπαθούσαν να απομακρύνουν το χιόνι από τις αυλές και τις πόρτες τους.

Άλλα τρία άτομα πέθαναν αβοήθητα μετά από ζητήματα υγείας που αντιμετώπισαν, καθώς τα ασθενοφόρα δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στα σημεία που βρίσκονταν για να τους παραλάβουν.

Η γειτονιά Άμχερστ στη Νέα Υόρκη έχει καλυφθεί με χιόνι / (AP Photo/Delia Thompson)

Και ο Πόλονκαρτζ εκτίμησε, μιλώντας στο CNNi, ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

«Γνωρίζω ότι και έχουν εντοπιστεί και άλλες σοροί και έχουν μεταφερθεί σε ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Πέθαναν τόσοι άνθρωποι που τα νεκροτομεία στα νοσοκομεία είναι γεμάτα και πρέπει να διευκρινίσουμε εάν τα άτομα αυτά πέθαναν από τον χιονιά».

Μίλησε, επίσης για μια «φρικτή, φρικτή κατάσταση».

Η φονική αυτή κακοκαιρία έρχεται μόλις ένα μήνα μετά από μια ακόμη ιστορική χιονοθύελλα ενώ μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα θα συνεχιστούν.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν άλλους 20 με 30 πόντους χιονιού τις επόμενες ώρες.


Ο χιονιάς σαρώνει πολλές πολιτείες

Η κακοκαιρία δεν περιορίζεται στη Νέα Υόρκη αλλά έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα αλλά και απώλεια ζωής και σε άλλες πολιτείες.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πτήσεις ανά τις ΗΠΑ έχουν ακυρωθεί ή καθυστερήσει, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα για να μετακινηθούν -και μάλιστα εν μέσω εορτών.

Όπως μεταδίδει το CNNi, τουλάχιστον 5.000 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή, 3.400 το Σάββατο και άλλες 3.100 ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Τη Δευτέρα των Χριστουγέννων είχαν ακυρωθεί τουλάχιστον 3.800 πτήσεις από και προς αμερικανικά αεροδρόμια.

Η σφοδρή χιονοθύελλα έχει αφήσει νεκρούς και σε άλλες πολιτείες, μεταξύ των οποίων σε: Κολοράντο, Κάνσας, Κεντάκι, Μιζούρι, Οχάιο, Τενεσί, Γουισκόνσιν και Βερμόντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ