ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Επικρίνει την αδράνεια των Ρώσων στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αρμενία: Επικρίνει την αδράνεια των Ρώσων στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ο αποκλεισμός πραγματοποιήθηκε παρά την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εξεφρασε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη (27/12) ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

Ειδικότερα, η Αρμενία κατηγορεί τους Αζέρους μαχητές ότι έχουν αποκλείσει από τα μέσα Δεκεμβρίου μια ζωτικής σημασίας διαδρομή που συνδέει την Αρμενία με εδάφη που ελέγχονται από Αρμένιους αυτονομιστές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή που αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές των χρόνων του 1990 και όπου οι κάτοικοι φοβούνται πως θα ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση.

Ο αποκλεισμός πραγματοποιήθηκεπαρά την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, που αποφασίστηκε κατόπιν της υπογραφής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν το 2020.

Ο αποκλεισμένος διάδρομος του Λατσίν «θα έπρεπε να τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων στρατιωτών της ειρήνης και η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εγγυήθηκε την ελεύθερη κυκλοφορία επιβατών και εμπορευμάτων» στον άξονα αυτόν, δήλωσε ο Πασινιάν στη διάρκεια συνάντησής του με τον Πούτιν στο περιθώριο συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών που προήλθαν από το τέως σοβιετικό μπλοκ στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοανατολική Ρωσία.

Όμως «φαίνεται πως ο διάδρομος Λατσίν δεν είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων στρατιωτών της ειρήνης. Και, βέβαια, θα ήθελα να συζητήσω αυτή την κατάσταση και τις επιλογές που υπάρχουν» πρόσθεσε κατά την έναρξη της συνάντησης αυτής που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε στον Πασινιάν μια «λεπτομερή συζήτηση» για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο πρόεδρος του Αζαρμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ ήταν επίσης παρών στη σύνοδο κορυφής της Αγίας Πετρούπολης, όμως δεν έχει ανακοινωθεί καμία δημόσια συνάντηση με τον Πασινιάν.

«Καταφέραμε να συζητήσουμε και οι τρεις»,τη Δευτέρα (26/12), ανέφερε ο Πούτιν, χωρίς ωστόσο να λέει ξεκάθαρα αν ο Πασινιάν και ο Αλίεφ συναντήθηκαν απευθείας ή αν ο Ρώσος ηγέτης είχε συζητήσεις με τον καθέναν χωριστά.

Συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Σημειώνεται ότι, η εξομάλυνση των σχέσεων, με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, επετεύχθει το 2020 με κοινή δέσμευση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν «να μην καταφύγουν στη στρατιωτική βία» για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που είχε φιλοξενήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.

Η συμφωνία υπεγράφη έναν μήνα μετά τις συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, τον Οκτώβριο του 2022, που προκάλεσαν τον θάνατο 286 ανθρώπων, τον βαρύτερο απολογισμό μετά τον πόλεμο του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός διαφιλονικούμενου θύλακα από τη δεκαετία του 1990.

Το χρονικό της αντιπαράθεσης για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ της Γερεβάν και του Μπακού ξεκινάει από τις αρχές των χρόνων του 1990, καταλήγοντας σε έναν πόλεμο που οδήγησε στον θάνατο 30.000 ανθρώπων και έληξε με τη νίκη της Αρμενίας.

Την εκδίκησή του πήρε το Μπακού το φθινόπωρο του 2020 στοιχίζοντας τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους και επιτρέποντάς του να ανακαταλάβει πολλά εδάφη.

Η Μόσχα θεωρεί τον Καύκασο ως την πίσω αυλή της, όμως ο πόλεμος που διεξάγει στην Ουκρανία, φαίνεται πως έχει αναθεωρήσει τις προτεραιότητες της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ