ΚΟΣΜΟΣ

«Χιονοθύελλα του αιώνα» σαρώνει τις ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί θαμμένοι στο χιόνι - Η επόμενη μέρα

«Χιονοθύελλα του αιώνα» σαρώνει τις ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί θαμμένοι στο χιόνι - Η επόμενη μέρα
Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τις ΗΠΑ John Waller via AP

Η φονική χιονοθύελλα των Χριστουγέννων χτύπησε σφοδρά την Νέα Υόρκη με τον τελευταίο απολογισμό να καταμετρά ήδη 60 νεκρούς, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς όταν το χιόνι λιώσει θα απακαλυφθούν νέοι σωροί. 

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, προς το παρόν, προσπαθούν με κάθε μέσο να απομακρύνουν τους μεγάλους όγκους χιονιού έξω από τα σπίτια και τα καταστήματά τους.

«Εξακολουθεί να χιονίζει. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες», λέει ο μετεωρολόγος Μπομπ Όραβετς.

Το δυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την «αρκτική εισβολή» που σάρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας των ΗΠΑ.

«Αυτά είναι πιθανότατα τα τελευταία χιόνια», σύμφωνα με τον Όραβετς, ο οποίος διαβεβαιώνει πως η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά: «Από την Πέμπτη θα ανέλθει στους 8 ° C και το Σάββατο θα φτάσει τους 12 ° C». Σήμερα εξακολουθούσε να επικρατεί δριμύ ψύχος σε αρκετά σημεία της Νέας Υόρκης, με τον υδράργυρο να δείχνει -2 ° C.

Σε όλη τη χώρα, τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά που σχετίζονται με το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με το δίκτυο NBC News.

Το Μπάφαλο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Νέας Υόρης, βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα». Η κυβερνήτης Κάθι Χόκουλ έκανε λόγο για «επική» κακοκαιρία, χωρίς προηγούμενο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με τους New York Times, περισσότεροι από 30 θάνατοι λόγω της κακοκαιρίας έχουν αναφερθεί στις κομητείες Ίρι και Νιαγάρα. Ορισμένα θύματα εγκλωβίστηκαν επί ώρες μέσα στα αυτοκίνητά τους, άλλοι υπέστησαν έμφραγμα προσπαθώντας να φτυαρίσουν το χιόνι. Η κομητεία Ίρι προειδοποίησε τους κατοίκους ότι η εξουθένωση από το φτυάρισμα χιονιού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στη μέση ή ακόμη και καρδιακή προσβολή.

Συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές όπου σημειώθηκαν διακοπές. Υπολογίζεται ότι περίπου 122.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα (έναντι 1,8 εκατ. το Σάββατο), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.us. Πάνω από το 72% αυτών εντοπίζονται στο Όρεγκον και στην Καλιφόρνια.

Διακοπές υδροδότησης αναφέρθηκαν στην Ατλάντα και στο Τζάκσον του Μισισίπι, εξαιτίας σπασμένων αγωγών.

Μπάφαλο: Φόβοι ότι περισσότεροι νεκροί θα αποκαλυφθούν όταν λιώσει το χιόνι

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μπάφαλο, δήλωσαν αξιωματούχοι, με τον απολογισμό να ξεπερνά εκείνον της ιστορικής χιονοθύελλας του 1977, που προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων.

Ο Γκρεκ Μονέ σύμφωνα με το Associated Press στράφηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσει βοήθεια προκειμένου να φτυαρίσει ένα χιόνι μήκους 1,8 μέτρων από το σπίτι του έως το Μπάφαλο, ώστε να μπορέσει να λάβει θεραπεία αιμοκάθαρσης την Τρίτη.

«Ήταν ένας εφιάλτης», είπε ο ίδιος τη Δευτέρα. Το ρεύμα είχε διακοπεί για ένα διάστημα στο σπίτι του και έτσι οι συγγενείς του έδωσαν μια σόμπα υγραερίου για να ζεσταθεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

«Θα είχαμε παγώσει μέχρι θανάτου εδώ μέσα», πρόσθεσε.

Τελικά έφτασε στην αιμοκάθαρση αφού σκαρφάλωσε στο χιόνι και ζήτησε από τους γείτονες να βοηθήσουν να ξεθάψουν το όχημά του, είπε η αδερφή του Μαρία.

Ο Επίτροπος Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της Κομητείας Dan Neaverth Jr. είπε ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο πλημμύρας αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όταν ο καιρός προβλέπεται να ζεσταθεί και να αρχίσει να λιώνει το χιόνι.

Στο Μπάφαλο, οι νεκροί βρέθηκαν σε αυτοκίνητα, ενώ σπίτια θάφτηκαν κάτω από χιονοστιβάδες. Κάποιοι πέθαναν ενώ φτυάριζαν το χιόνι, άλλοι όταν τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν έγκαιρα σε ιατρική βοήθεια. Ο Μάρκ Πόλονκαρζ, Δημοκρατικός βουλετής, είπε πως πρόκειται για τη «χειρότερη χιονοθύελλα», ακόμη και για μια περιοχή που είναι γνωστή για την έντονη χιονόπτωση.

Περισσότερα πτώματα αναμένεται να βρεθούν καθώς το χιόνι καθαριστεί ή λιώσει.

Η πρωτοφανής χιονοθύελλα καθήλωσε ανθρώπους σε αυτοκίνητα για μέρες, έκλεισε το αεροδρόμιο της πόλης και άφησε τους κατοίκους χωρίς θέρμανση, να τρέμουν από το κρύο, καθώς περισσότερα από 4.000 σπίτια και επιχειρήσεις παρέμειναν χωρίς ρεύμα αργά το πρωί της Τρίτης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι το χιόνι στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπάφαλο Νιαγάρα ήταν 1,25 μέτρο στις 10 το πρωί της Δευτέρας. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Την ίδια στιγμή, περίπου 3.000 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις των ΗΠΑ ακυρώθηκαν την Τρίτη με τις περισσότερες ακυρώσεις να εντοπίζονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Midway του Σικάγο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Χάρι Ριντ στο Λας Βέγκας και το Διεθνές Αεροδρόμιο Βαλτιμόρης/Ουάσιγκτον.

Οι υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες ταλαιπωρούνταν επίσης από την άγρια ​​χειμερινή καταιγίδα, με τουλάχιστον 2 επιπλέον θανάτους να αναφέρθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας και διακοπές ρεύματος σε κοινότητες από το Μέιν έως την πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Στη Νότια Ντακότα, υπήρχαν σχέδια για χρήση οχημάτων χιονιού την Τρίτη για να προσεγγίσουν τους κατοίκους στους οποίους είχαν ρίξει τρόφιμα από ελικόπτερα το Σαββατοκύριακο.

Χωρίς νερό πάνω από 65.000 πολίτες στο Τενεσί

Περισσότεροι από 65.000 πολίτες στην κομητεία Σέλμπι του Τενεσί εξακολουθούν να είναι χωρίς νερό λόγω έλλειψης πίεσης νερού, δήλωσε την Τρίτη ο δήμαρχος του Μέμφις Τζιμ Στρίκλαντ, σύμφωνα με το CNNi.

Το Σάββατο, η Memphis Light, Gas and Water (MLGW) είπε ότι λόγω παγετού και διακοπές ρεύματος αντιμετώπισαν πολλαπλές διακοπές γραμμών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια της πίεσης του νερού στα συστήματα πόσιμου νερού Memphis και Shelby County.

Η εταιρεία εξυπηρετεί περισσότερους από 440.000 πελάτες στο Μέμφις και την κομητεία Shelby, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Όσοι δεν έχουν νερό αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του συνόλου των πελατών στον νομό, είπε ο δήμαρχος.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του MLGW Doug McGowen δήλωσε αισιόδοξος για την επίλυση των προβλημάτων πίεσης του νερού που επηρεάζουν την πόλη, καθώς οι ομάδες του έχουν ήδη διανείμει τουλάχιστον 2.500 κιβώτια νερού στους κατοίκους και εργάζονται για να ξαναγεμίσουν τα δίκτυα νερού που έχουν αδειάσει λόγω διαρροών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ