ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στηρίζει τη Σερβία - Αρνείται ότι το Κρεμλίνο τροφοδοτεί εντάσεις στο Κόσοβο

Ρωσία: Στηρίζει τη Σερβία - Αρνείται ότι το Κρεμλίνο τροφοδοτεί εντάσεις στο Κόσοβο
Ο Πεσκόφ δήλωσε, ότι «η Σερβία προστατεύει τα δικαιώματα των Σέρβων που ζουν κοντά σε τόσο δύσκολες συνθήκες και φυσικά αντιδρά AP / Valery Sharifulin / Sputnik / Kremlin Pool Photo

Την στήριξή του στη Σερβία ανακοίνωσε την Τετάρτη (28/12) το Κρεμλίνο, ενώ αρνήθηκε την κατηγορία ότι η Ρωσία τροφοδοτεί εντάσεις στη διένεξη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, της Σερβίας και του Κοσόβου φαίνεται να κλιμακώνεται.

Σε αυτό το φόντο, ο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Κοσοβάρου υπουργού Εσωτερικών Ξελάλ Σβέκλα, ότι η Σερβία αποσκοπεί να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο υπό την επιρροή της Ρωσίας, υποστηρίζοντας τους Σέρβους του Κοσόβου, δήλωσε ότι «η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και είναι απολύτως λάθος να αναζητείται καταστροφική επιρροή της Ρωσίας εδώ».

Σημείωσε δε, ότι «η Σερβία προστατεύει τα δικαιώματα των Σέρβων που ζουν κοντά σε τόσο δύσκολες συνθήκες και φυσικά αντιδρά με σκληρότητα όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται».

Καταλήγοντας, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι «έχοντας πολύ στενές συμμαχικές σχέσεις, ιστορικές και πνευματικές σχέσεις με τη Σερβία, η Ρωσία παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει, πώς γίνονται σεβαστά και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Σέρβων και βεβαίως, υποστηρίζουμε το Βελιγράδι στις ενέργειες που γίνονται.

Σημειώνεται ότι, μόλις χθες Τρίτη (27/12), Σέρβοι διαδηλωτές έστησαν κάθετα σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν από το νότιο τμήμα της πόλης στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, νέα οδοφράγματα με βαριά φορτηγά, με σκοπό την παρεμπόδιση ανάπτυξης αστυνομικής δύναμης από την Πρίστινα.

Οι Σέρβοι προέβησαν στην κίνηση αυτή εξαιτίας των προειδοποιήσεων που έφταναν από την Πρίστινα ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που έστησαν πριν από 18 ημέρες στο βόρειο Κόσοβο.

Οι πρόσφατες εξελίξεις ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο

Οι εξελίξεις αναφορικά με την ένταση μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας, φαίνεται να δυναμιτίζονται περαιτέρω με την απόφαση της ηγεσίας του Κοσόβου να υπογράψει επίσημο αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αίτημα, το οποίο επιδόθηκε την Πέμπτη (15/12), στην Τσεχία, τη χώρα που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατόπιν αυτής της ενέργειας, η Σερβίας αποφάσισε την ίδια μέρα να υποβάλλει επίσημο αίτημα για την επιστροφή του σερβικού στρατού και των αστυνομικών δυνάμεων στο Κόσοβο.

Στην απόφαση αυτή η Σερβία αιτείται από τον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο - KFOR να εγκρίνει την επιστροφή συγκεκριμένου αριθμού - εκατοντάδων μέχρι χιλίων - Σέρβων στρατιωτών και αστυνομικών βάσει του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1999.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ