ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή - Σε ετοιμότητα οι στρατιωτικές δυνάμεις

Κόσοβο: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή - Σε ετοιμότητα οι στρατιωτικές δυνάμεις
Οι δρόμοι στο Κόσοβο έχουν μετατραπεί σε σκηνικό πολέμου Printscreen/Glomex

Σέρβοι διαδηλωτές, παρά τις προειδοποιήσεις του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, έστησαν οδοφράγματα έξω από τη Μιτρόβιτσα, για να εμποδίσουν την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης από την Πρίστινα, χειροτερεύοντας την κατάσταση και εξωθώντας τα πράγματα στα άκρα.

Συγκεκριμένα, στα βόρεια της χώρας οι Σέρβοι οχυρώνονται για να εμποδίσουν την είσοδο Αλβανών αστυνομικών, τοποθετώντας μεγάλα φορτηγά γεμάτα άμμο και μπάζα κάθετα σε δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Απεσταλμένοι δημοσιογράφοι από αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, δέχτηκαν επίθεση με πέτρες τη στιγμή που πλησίαζαν σε κάποιο οδόφραγμα, και αναφέρουν πως η νευρικότητα επικρατεί και με το παραπάνω στην περιοχή.

«Κάνουμε ανταπόκριση έξω από το νοσοκομείο στη Μιτρόβιτσα όπου η ομάδα της τηλεόρασης Klan Kosova έχει έρθει να ζητήσει ιατρική βοήθεια» αναφέρει δημοσιογράφος της Klan TV

Στην άλλη πλευρά των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο ο σερβικός στρατός προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Με απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας τέθηκαν σε κατάσταση μάχιμης ετοιμότητας.

«Μετά τον εξοπλισμό των Αλβανών του Κοσόβου και την αύξηση του επιπέδου της πολεμικής τους ετοιμότητας, θα λάβω όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του έθνους μας, για την προστασία της Σερβίας» δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς εδώ και δύο ημέρες επιθεωρεί μονάδες του στρατού κατά μήκος των συνόρων με το Κόσοβο.

«Ο Σέρβος Πρόεδρος διέταξε χθες βράδυ τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας και αυτό φτάνει στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης δράσης» δήλωσε.

Οι ιαχές πολέμου ανησυχούν τους κατοίκους της Ράσκα, στη κεντρική Σερβία, που συνορεύει με το Κόσοβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ