ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ισόβια καταδίκη στον Οσμάν Καβαλά για προσπάθεια «ανατροπής» του Ερντογάν

Τουρκία: Ισόβια καταδίκη στον Οσμάν Καβαλά για προσπάθεια «ανατροπής» του Ερντογάν
Ο Καβαλά κατηγορήθηκε πως χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013 ASSOCIATED PRESS

Την Τετάρτη 28/12 επικυρώθηκε από το Εφετείο της Κωνσταντινούπολης, η ισόβια καταδίκη του Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτός από τον Καβαλά, οι δικαστές επέβαλαν επίσης τις ίδιες ποινές και στους υπόλοιπους επτά συγκατηγορουμένους του.

Ο 65χρονος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος κατηγορήθηκε πως χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013, και οι υπόλοιποι πως παρείχαν στήριξη στις ενέργειες του.

Τόσο ο Καβαλά όσο και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες μπορούν τώρα να προσφύγουν στο τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Οι τρεις συνήγοροί του είπαν στις αγορεύσεις τους ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή του πελάτη τους, ενώ κατήγγειλαν και τη σκληρότητα του κράτους σε αυτή τη μαραθώνια δίκη, την οποία θεωρούν πολιτική δίωξη.

Ο Καβαλά συνελήφθη στα τέλη Απριλίου και ο ίδιος κατήγγειλε ότι υποβάλλεται σε μια «δικαστική δολοφονία». Η υπόθεσή του προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Άγκυρας με δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει πολλές φορές την Τουρκία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, μετά την έκδοση μιας απόφασης σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ