ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ψάχνει» θερμό επεισόδιο η Άγκυρα - Στο κόκκινο η τουρκική επιθετικότητα

«Ψάχνει» θερμό επεισόδιο η Άγκυρα - Στο κόκκινο η τουρκική επιθετικότητα
Τρομακτική αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας που ξεπερνά ακόμη και το 2020, έτος κατά το οποίο οι δύο χώρες βίωσαν τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά τα Ίμια INTIME

Η Άγκυρα αποδεικνύει καθημερινά και με κάθε τρόπο ότι η όξυνση της έντασης αποτελεί κεντρική της στρατηγική και δείχνει διατεθειμένη να ανεβάσει κι άλλο το θερμόμετρο στο Αιγαίο.

Τα Επιτελεία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο γενικευμένης «ανάφλεξης» καθώς το τελευταίο διάστημα η πρωτοφανής επιθετικότητα των γειτόνων αλλά και η εμμονή της Τουρκίας να «παγιδεύσει» την Ελλάδα σε προβοκάτσιες και στημένα περιστατικά, αναβαθμίζουν τον κίνδυνο ατυχήματος με «απρόβλεπτες», όπως επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές, συνέπειες.

Το καθεστώς της Άγκυρας δείχνει ότι δεν σέβεται πλέον ούτε τις θρησκευτικές εορτές, με τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ακόμη και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ανήμερα των Χριστουγέννων και παρά το γεγονός ότι ήταν Κυριακή, ημέρα που σπάνια οι γείτονες απογειώνουν μαχητικά, τρία τουρκικά F-16 παραβίασαν 11 φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, ανεβάζοντας και πάλι την ένταση στο «κόκκινο». Το ίδιο «σκηνικό» επαναλήφθηκε και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 να παραβιάζει τον ΕΕΧ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Και όλα αυτά ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε προηγηθεί ένα μπαράζ υπερπτήσεων που θύμισε στα Στελέχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας την 27η Απριλίου, όταν τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν 42 φορές πάνω από 21 ελληνικά νησιά, τα περισσότερα εκ των οποίων κατοικημένα.

Η αλήθεια των αριθμών

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας και προκαλούν προβληματισμό τόσο στην Αθήνα όσο και στους συμμάχους. Αν και η ηγεσία του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να εθελοτυφλεί, πολλοί θεωρούν δεδομένο ότι αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από την πλευρά της Τουρκίας, ένα θερμό επεισόδιο θα είναι αναπόφευκτο.

Καθώς απομένουν λίγα μόνο 24ωρα για να αποχαιρετήσουμε το 2022, η σύνοψη του έτους δείχνει μια τρομακτική αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας που ξεπερνά ακόμη και το 2020, έτος κατά το οποίο οι δύο χώρες βίωσαν τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά τα Ίμια. Σύμφωνα λοιπόν με το ΓΕΕΘΑ, οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά ξεπερνούν τις 10.000, όταν το 2020 ήταν μόλις 4.600. Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν περισσότερες από 220 φορές πάνω από ελληνικά νησιά, πολλές φορές, μάλιστα, τα αεροσκάφη αυτά ήταν οπλισμένα.

Στο «κόκκινο» η ένταση

Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η Τουρκία απογείωσε περισσότερα από 2.500 μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-4, ναυτικής συνεργασίας CN-235, ελικόπτερα αλλά και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη με σκοπό να προβάλει τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και να υπηρετήσει το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, περισσότερες από 270 φορές, τα τουρκικά μαχητικά αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε εικονικές αερομαχίες με τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που έσπευσαν να υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η Αθήνα δεν αναμένει αποκλιμάκωση της έντασης, τουλάχιστον όχι πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο. Για τον λόγο αυτό, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει δώσει σαφείς οδηγίες στα Επιτελεία για εγρήγορση και ετοιμότητα, κυρίως στις ακριτικές Μονάδες στον Έβρο και τα νησιά, ώστε να μηδενιστεί το περιθώριο αιφνιδιασμού και κάθε πιθανή απόπειρα κλιμάκωσης από την Τουρκία, να λάβει ξεκάθαρη και δυναμική απάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ