ΚΟΣΜΟΣ

Χιονοθύελλα στις ΗΠΑ: «Όταν λιώσουν τα χιόνια θα βρεθούν και άλλα πτώματα» λένε οι ομογενείς

Χιονοθύελλα στις ΗΠΑ: «Όταν λιώσουν τα χιόνια θα βρεθούν και άλλα πτώματα» λένε οι ομογενείς
Φόβοι για νεκρούς αλλά και πλημμύρες μετά το λιώσιμο του χιονιού στις ΗΠΑ AP Photo/Craig Ruttle

Την ώρα που υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Έλληνες ομογενείς περιγράφουν τις εμπειρίες τους με την τρομακτική κατάσταση που βίωσαν στον χιονιά.

Συγκεκριμένα σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, μίλησαν οι Έλληνες τις Αμερικής για τις δύσκολες ώρες που βίωσαν και βιώνουν καθώς ο κίνδυνος εξακολουθεί και υφίσταται.


Ο ομογενής Μιχάλης Κωνσταντίνου περιέγραψε την δική του εμπειρία από την κακοκαιρία που έχει παραλύσει τις ΗΠΑ, αναφέρει: «Ο αέρας ήταν πάρα πολύ δυνατός μέχρι και 60 χλμ. την ώρα. Δύο μέρες ήμασταν κλεισμένοι μέσα. Τώρα δεν μπορείς να πας στο κέντρο της πόλης γιατί απαγορεύεται. Εκεί χάθηκαν και κάποιοι που πήγαν να περπατήσουν. Σύμφωνα με τις αρχές όταν αρχίσει να λιώνει το χιόνι θα βρεθούν και πτώματα».

Και ο πατέρας Χρήστος Χριστάκης, ο οποίος ζει στο Μπάφαλο 15 χρόνια, αναφέρει πως και αυτό που ζήσανε ήταν τρομακτικό.

«Δυστυχώς από αυτό που έγινε κάποιοι αποκλείστηκαν στους δρόμους και δεν προλάβανε να γυρίσουν στα σπίτια τους. Υπήρξαν θάνατοι ανθρώπων που βρέθηκαν σε αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να προχωρήσουν μόνοι τους» συμπλήρωσε.

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έχουν καταγραφεί 34 θάνατοι εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ συνολικά οι νεκροί ξεπερνούν τους 60. Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι θάνατοι στην κομητεία Έρι τις τελευταίες ημέρες είναι περισσότεροι από την περιβόητη χιονοθύελλα του Μπάφαλο το 1977, όταν 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ωστόσο, οι συνθήκες σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στις ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης - αρχίζουν να βελτιώνονται.

Επανέρχεται το ρεύμα σε σπίτια και επιχειρήσεις

Στην κομητεία Έρι, λιγότερα από 1.000 νοικοκυριά είναι τώρα χωρίς ρεύμα και στο 95% των κατοίκων θα πρέπει να αποκατασταθεί το ρεύμα μέχρι το τέλος της ημέρας. Η πόλη του Μπάφαλο έχει σημειώσει πρόοδο στον καθαρισμό των δρόμων, δήλωσαν αξιωματούχοι της κομητείας. Τουλάχιστον το 65% των δρόμων της πόλης έχουν τουλάχιστον μία λωρίδα διαθέσιμη για διέλευση, αν και η απαγόρευση οδήγησης παραμένει σε ισχύ λόγω επικίνδυνων συνθηκών.

Και το τοπικό Διεθνές Αεροδρόμιο Buffalo Niagara άνοιξε ξανά στις 11:00 τοπική ώρα (16:00 GMT) μετά το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ενώ η σιδηροδρομική υπηρεσία της πόλης λειτουργεί ξανά με περιορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ψάχνει πόρτα - πόρτα η Εθνοφρουρά

Η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ πηγαίνει πόρτα - πόρτα σε γειτονιές της κομητείας που έχασαν την εξουσία για να κάνουν ελέγχους ευεξίας, καθώς οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι κάποιοι που ζούσαν μόνοι τους μπορεί να έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια της χιονοθύελλας.

Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι, ωστόσο, δεν έχουν τελειώσει. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το ενδεχόμενο πλημμύρας είναι αυτό που έχει σημάνει συναγερμό στις αμερικανικές αρχές.

Αστυνομικοί και μέλη της Εθνοφρουράς πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι στις γειτονιές του Μπάφαλο για να ελέγξουν αν είναι ασφαλείς όλοι οι κάτοικοι, μετά τη φονική χιονοθύελλα που έθαψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Υόρκης κάτω από 140 εκατοστά χιόνι.

Ο τοπικός αξιωματούχος Μαρκ Πόλονκαρζ είπε ότι ενδέχεται να βρεθούν και άλλοι νεκροί από τις έρευνες των αστυνομικών σε συνοικίες που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. «Φοβόμαστε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι καλά ή που απεβίωσαν», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Νεκροί μέσα στα αυτοκίνητά τους

Τις προηγούμενες ημέρες, πολλοί άνθρωποι πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους ή στον δρόμο, ορισμένοι αφού περίμεναν επί ώρες τα σωστικά συνεργεία.

Σχεδόν σε όλες τις περιοχές έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά. Περίπου 75 εκχιονιστικά μηχανήματα δουλεύουν όλο το 24ωρο και φορτώνουν τόνους χιονιού σε 120 φορτηγά. Ο στόχος είναι να ανοίξει τουλάχιστον μία λωρίδα κυκλοφορίας σε όλους τους δρόμους μέχρι απόψε το βράδυ, είπε ο Πόλονκαρζ.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ στο Μπάφαλο. Στρατιώτες και αστυνομικοί από την πόλη της Νέας Υόρκης κλήθηκαν να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα που είχαν μείνει στον δρόμο και να εμποδίσουν όσα επιχειρούσαν να μπουν στην πόλη.

Ο Τζος Γουάις, μετεωρολόγος στο Κέντρο Προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Κόλετζ Παρκ στο Μέριλαντ είπε ότι σήμερα δεν αναμένεται παρά ελάχιστο χιόνι στο Μπάφαλο και στη Δυτική Νέα Υόρκη. «Ευτυχώς, η χιονόπτωση τελειώνει. Χρειάζονται ένα διάλειμμα. Στο Μπάφαλο δεν υπάρχει πρόβλεψη για θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν μέχρι την επόμενη εβδομάδα», είπε.

Το χιόνι που λιώνει ενδέχεται ωστόσο να προκαλέσει πλημμύρες. Την Παρασκευή και το Σάββατο προβλέπεται βροχή στη Δυτική Νέα Υόρκη.

Στα αεροδρόμια, κυρίως στο Ντένβερ, το Σικάγο και τη Βαλτιμόρη, οι «αναταράξεις» συνεχίζονται, λόγω των χιλιάδων ακυρώσεων πτήσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν επανέλθει σε σχεδόν φυσιολογική λειτουργία, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τη Southwest Airlines.

Συγγνώμη στους επιβάτες για τις ακυρώσεις πτήσεων

Από τις περίπου 2.800 πτήσεις που ακυρώθηκαν σήμερα το πρωί, περισσότερες από 2.500 ήταν της Southwest, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightAware. Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπομπ Τζόρνταν, ζήτησε συγγνώμη από τους επιβάτες. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα (…) Λυπάμαι πραγματικά», είπε.

Μιλώντας στο CNNi, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Πιλότων της Southwest Μάικ Σαντόρο εξέφρασε την απογοήτευσή του εξηγώντας ότι η εταιρεία βασίζεται εδώ και πολύ καιρό σε ένα «απαρχαιωμένο» πληροφοριακό σύστημα που δυσχεραίνει την οργάνωση των πτήσεων. «Βαρεθήκαμε να ζητάμε συγγνώμη εκ μέρους της Southwest», είπε, ζητώντας από την εταιρεία να κάνει επενδύσεις για να εκσυγχρονίσει το σύστημα.

Ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζιτζ είπε ότι θα εξετάσει «τι συνέβη με το σύστημα» της εταιρείας. «Μολονότι καταλαβαίνουμε ότι είναι αδύνατον να ελέγξει κανείς τον καιρό, εδώ ξεπεράστηκε σαφώς το όριο μεταξύ μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης λόγω μετεωρολογικών συνθηκών και κάποιου πράγματος που είναι άμεση ευθύνη της εταιρείας», είπε.

Το πρωί, εκατοντάδες βαλίτσες ήταν ακόμη στοιβαγμένες στο αεροδρόμιο BWI της Βαλτιμόρης, στο Μέριλαντ, περιμένοντας να παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους. Ο Ντόναλντ Σνάιντερ, ένας πελάτης της Southwest, περίμενε και αυτός μαζί με καμιά 40αριά άλλους επιβάτες για να παραλάβει τις αποσκευές του. «Είχα κλείσει σε μια πτήση για την Ιντιανάπολις την Κυριακή αλλά ακυρώθηκε και οι βαλίτσες μου είχαν ήδη παραληφθεί. Δεν προσπάθησα να έρθω νωρίτερα για να τις πάρω γιατί επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση» εξήγησε.

Άλλοι επιβάτες προσπαθούσαν να εντοπίσουν τις αποσκευές τους με τη βοήθεια υπαλλήλων της εταιρείας, ανάμεσα σε εκατοντάδες σακίδια και βαλίτσες, τοποθετημένες ανά πτήση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ