ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Λαβρόφ: «Η Μόσχα επιθυμεί το τέλος του πολέμου το συντομότερο»

Ουκρανία - Λαβρόφ: «Η Μόσχα επιθυμεί το τέλος του πολέμου το συντομότερο»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ξεκαθάρισε πως η Μόσχα δεν επιθυμεί διάλογο με τη Δύση AP / Alexander Zemlianichenko

Το τέλος του πολέμου το συντομότερο δυνατόν επιθυμεί η Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη 28/12 ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ωστόσο επέμεινε πως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με το Κίεβο είναι η αναγνώριση της προσάρτησης από τη Ρωσία τεσσάρων περιφερειών.

«Δεν βιαζόμαστε, όπως είπε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Θέλουμε να διευθετήσουμε την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν, να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο που η Δύση προετοίμαζε και τελικά εξαπέλυσε εναντίον μας μέσω της Ουκρανίας», είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επίσης, ξεκαθάρισε πως η Μόσχα δεν έχει καμιά επιθυμία για διάλογο με τη Δύση, εφόσον οι ηγέτες της έχουν διακηρύξει ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη πρέπει να οικοδομηθεί σε βάρος της Ρωσίας.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου με το Κίεβο είναι η ουκρανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίτζια και Χερσώνα.

Αναφερόμενος στην παράδοση αμερικανικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ είπε ότι διαμηνύθηκε στη Ρωσία μέσω διπλωματικών διαύλων ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί στρατιωτικά με τη Μόσχα.

«Ρωτήσαμε τους Αμερικανούς εάν η απόφαση για την μεταφορά του συστήματος Patriot σημαίνει ότι θα υπάρχουν αμερικανοί ειδικοί εκεί.

Μας εξήγησαν λεπτομερώς ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, ακριβώς επειδή οι Αμερικανοί δεν θέλουν συγκρουστούν με τη Ρωσία. Είπαν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες έως ότου τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύστημα Patriot» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ουάσινγκτον επιμένει στην επανάληψη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων, είναι για «να καταλάβει τι τους περιμένει σε περίπτωση απευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ