ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Απέσυραν τα οδοφράγματα οι Σέρβοι από τη Μιτρόβιτσα

Κόσοβο: Απέσυραν τα οδοφράγματα οι Σέρβοι από τη Μιτρόβιτσα
Τα οδοφράγματα θα αποσυρθούν, αλλά η δυσπιστία παραμένει δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς AP Photo/Visar Kryeziu

Στην απόσυρση των οδοφραγμάτων που είχαν τοποθετήσει στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, προχώρησαν οι Σέρβοι την Πέμπτη (29/12), με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από τη νότια Σερβία στο Κόσοβο και την εύρυθμη λειτουργία της κεντρικής συνοριακής διάβασης «Μέρνταρε».

Σημειώνεται ότι, τα ξημερώματα της Πέμπτης (29/12) έπιασαν φωτιά δύο εκ των φορτηγών που είχαν τοποθετηθεί ως οδοφράγματα, ενώ τα αίτιά της δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί.

Η απόφαση να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων λήφθηκε κατόπιν συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (28/12), στην πόλη Ράσκα μεταξύ εκπροσώπων των Σέρβων του Κοσόβου και του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Τα οδοφράγματα θα αποσυρθούν, αλλά η δυσπιστία παραμένει. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν με τις ζωές των Σέρβων και την επιβίωσή τους πρέπει να ξέρουν ότι, όπως δεν το επιτρέψαμε μέχρι τώρα, ενωμένοι, δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον», δήλωσε μετά την συνάντηση ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Παράλληλα, στην απόφαση να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων συνέβαλε καταλυτικά η κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, με την οποία καλούσαν σε αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Βούτσιτς τόνισε ότι η δήλωση αυτή παρέχει ισχυρές εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Ποιοι παράγοντες ώθησαν τους Σέρβους να στήσουν οδοφράγματα;

Υπενθυμίζεται ότι, τα οδοφράγματα στήθηκα από Σέρβους διαδηλωτές κατόπιν της σύλληψης του πρώην αστυνομικού, Ντεγιάν Πάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια καθώς και με σκοπό την παρεμπόδιση ανάπτυξης αστυνομικής δύναμης από την Πρίστινα.

Η απόφαση αποφυλάκισης και κατ' οίκον κράτησης του Πάντιτς, από τις δικαστικές αρχές του Κοσόβου, επηρέασε θετικά τη στάση των Σέρβων, ενώ προκάλεσε οργή στην Πρίστινα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος τόνισε μετά την αναγγελία της απόφασης «είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ