ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Ο φονικός «κυκλώνας Elliot» των ΗΠΑ θα επηρεάσει και την Ευρώπη - Πού θα χτυπήσει πρώτα

Guardian: Ο φονικός «κυκλώνας Elliot» των ΗΠΑ θα επηρεάσει και την Ευρώπη - Πού θα χτυπήσει πρώτα
Σύμφωνα με τον Guardian, ο κυκλώνας «Βόμβα», όπως αποκαλείται αναμένεται να επιφέρει αλλαγές και στη θερμοκρασία της Ευρώπης AP Photo/Bridget Haslinger

Τεράστια ανησυχία προκαλεί στους Ευρωπαίους επιστήμονες η επίπτωση που μπορεί να έχει στην γηραιά ήπειρο ο φονικός «κυκλώνας Elliot» που προκάλεσε χάος στις ΗΠΑ και ακόμη και σήμερα δεν είναι σαφής ο αριθμός των νεκρών που άφησε πίσω του.

Τεράστια ανησυχία προκαλεί στους Ευρωπαίους επιστήμονες η επίπτωση που μπορεί να έχει στην γηραιά ήπειρο ο φονικός «κυκλώνας Elliot» που προκάλεσε χάος στις ΗΠΑ και ακόμη και σήμερα δεν είναι σαφής ο αριθμός των νεκρών που άφησε πίσω του.

Έτσι, σύμφωνα με τον Guardian, η χιονοθύελλα ή και κυκλώνας «Βόμβα», όπως αποκαλείται αναμένεται να επιφέρει αλλαγές και στη θερμοκρασία της Ευρώπης.

Με βάση το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θα καταγραφούν σημαντικές πτώσεις της θερμοκρασίας, βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Μάλιστα, χθες η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, εξέδωσε «κίτρινη προειδοποίηση» για έντονες βροχοπτώσεις από τις 3 το πρωί της Παρασκευής και για 15 ώρες. Το «Met Office» δήλωσε ότι η έντονη βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάιμον Πάρτριτζ ο βροχερός και θυελλώδης καιρός προκαλείται από τον κυκλώνα - βόμβα στις ΗΠΑ. «Ο καιρός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει άστατος με περαιτέρω περίοδοι υγρού και θυελλώδους καιρού λόγω της ενίσχυσης του ρεύματος πίδακα λόγω του καιρού στις ΗΠΑ», δήλωσε.

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι «ούτε κατά διάνοια» τόσο σημαντικός όσο στις ΗΠΑ.

Απόκοσμες εικόνες στις ΗΠΑ - Θαμμένα τα πάντα στο χιόνι

Εν τω μεταξύ, ο ιστορικός «κυκλώνας -βόμβα» που «χτύπησε» τις ΗΠΑ το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων άφησε πίσω του τουλάχιστον 60 νεκρούς αλλά και εντυπωσιακές- απόκοσμες εικόνες με αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ να έχουν βυθιστεί στο χιόνι και τα πάντα να έχουν παγώσει από τις πολικές θερμοκρασίες που επικράτησαν.

Τα σωστικά συνεργεία παλεύουν ακόμα να ανοίξουν δρόμους που έχουν μετατραπεί πλέον σε παγοδρόμια.


Πρωτοχρονιά με «κοντομάνικα» στη Ελλάδα

Σε ένα εντελώς διαφορετικός σκηνικό, εντός των συνόρων, ήπιος αναμένεται ο καιρός την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και τους 20 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σκηνικό που δεν θυμίζει σε τίποτα χειμώνα.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου διανύουμε στη χώρα τον πιο ζεστό Δεκέμβριο από το 1890. Η θερμοκρασία, σύμφωνα με τον προγνώσεις καιρού θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2010, όταν στην Αθήνα το θερμόμετρο έδειξε 20 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ μέχρι και την Πρωτοχρονιά

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-12-2022

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα στο ανατολικό Αιγαίο να σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και κυρίως στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα Δωδεκάνησα τοπικά ανατολικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα φτάσει τους 12 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 15 με 17 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 31-12-2022 (ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ)

Γενικά αίθριος και μόνο στο ανατολικό Αιγαίο θα υπάρχουν πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές.
Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και κυρίως στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί και στο Αιγαίο βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 01-01-2023 (ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ)

Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ