ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων Ε.Ε. λόγω κρουσμάτων στην Κίνα

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων Ε.Ε. λόγω κρουσμάτων στην Κίνα
Ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ συνεδριάζει στις 4 Ιανουαρίου με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα και την ανησυχία που έχουν εκφράσει χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AP Photo/Alberto Pezzali)

Ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ συνεδριάζει στις 4 Ιανουαρίου με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα και την ανησυχία που έχουν εκφράσει χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, επικεφαλής της Επιτροπής θα είναι η Σουηδική προεδρία, ενώ θα λάβουν μέρος τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη-μέλη και φορείς που κρίνεται ότι πρέπει να συμμετέχουν για να ληφθούν αποφάσεις ή να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις κυρίως όσον αφορά στην κατάσταση στα σύνορα των κρατών.

Την ίδια ώρα, επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των «27» έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στέλλα Κυριακίδου.

Στην επιστολή που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Κυριακίδου αναφέρει ότι:

«η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Αντιπαράθεση ως προς τα υποχρεωτικά τεστ

Συναγερμό φαίνεται να έχει σημάνει η επιλογή τερματισμού της πολιτικής της «μηδενικής COVID-19», στην Κίνα σε μια περίοδο που φαίνεται ότι η εξάπλωση της νόσου στη χώρα σημειώνει έξαρση. Κι ενώ οι Κινέζοι γιορτάζουν την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους φθάνουν στη χώρα στις 8 Ιανουαρίου, οι απόψεις που σχηματίζουν οι χώρες της Δύσης φαίνεται να διίστανται.

Σε αυτό το φόντο, ενώ ο ECDC εκτιμά ότι η διέλευση αφίξεων από την Κίνα δεν αποτελεί λόγω ανησυχίας για την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, οι τελευταίες έχουν θορυβηθεί από την εν λόγω εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ