ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: 100 άτομα αντιμετωπίζουν θανατικές ποινές για αντικυβερνητική διαδήλωση

Ιράν: 100 άτομα αντιμετωπίζουν θανατικές ποινές για αντικυβερνητική διαδήλωση
Οι διαδηλώσεις κατά του Αλί Χαμενεΐ έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο 22χρονης AP Photo/Vahid Salemi

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης συνεχίζει να βρίσκεται το Ιράν, έπειτα από νέα αντικυβερνητική διαδήλωση στους δρόμους του νότιου μέρους της χώρας, κατά του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ

Μία από τις οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατήγγειλε πως τουλάχιστον 100 από τους συλληφθέντες στις πρόσφατες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, είναι αντιμέτωποι με την καταδίκη σε θάνατο.

Οι διαδηλώσεις κατά της ηγεσίας, ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο, και αφορμή στάθηκε η θανάτωση 22χρονης Κούρδισσας, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.

«Θάνατος στον δικτάτορα, θάνατος στον Χαμενεΐ», φώναζαν οι διαδηλωτές στην πόλη Ζαχεντάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, σύμφωνα με πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία ωστόσο το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει.

Σε αυτήν την φτωχή επαρχία ζουν περίπου 2 εκατομμύρια Μπαλούχοι του Ιράν, μια μειονότητα που αντιμετωπίζει διακρίσεις και καταστολή εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια οργάνωση, η Iran Human Rights, που εδρεύει στη Νορβηγία, προειδοποίησε σήμερα ότι τουλάχιστον 100 συλληφθέντες διαδηλωτές κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή. «Ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος» επειδή στις οικογένειες των συλληφθέντων ασκούνται πιέσεις «για να μην μιλήσουν», πρόσθεσε.

Τα ιρανικά δικαστήρια έχουν καταδικάσει σε θάνατο περισσότερους από 12 διαδηλωτές, βασιζόμενα σε κατηγορίες που απορρέουν από τον ισλαμικό νόμο, όπως για «εναντίωση στον Θεό», αφού τους έκριναν ένοχους για δολοφονίες ή τραυματισμό αστυνομικών, καταστροφή δημόσιας περιουσίας και τρομοκράτηση του πληθυσμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ