ΚΟΣΜΟΣ

Μπολσονάρου: Αναχώρησε από Βραζιλία δύο μέρες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λούλα

Μπολσονάρου: Αναχώρησε από Βραζιλία δύο μέρες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λούλα
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1985 που ένας απερχόμενος πρόεδρος δεν παραδίδει στον διάδοχό του τα σύμβολα της προεδρίας της Βραζιλίας AP Photo/Bruna Prado

Δύο μόνο μέρες πριν τελειώσει η θητεία του, αλλά και πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου αποχώρησε με προορισμό τις ΗΠΑ, όπως μεταδόθηκε από πολλά ΜΜΕ.

Αυτό σημαίνει πως ο ακροδεξιός πρόεδρος, δεν θα τηρήσει το πρωτόκολλο και όπως όλα δείχνουν δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Αφού αποχαιρέτισε τους υποστηρικτές του μέσω του διαδικτύου, ο Μπολσονάρου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας γύρω στις 19.00, και εκπρόσωπος της προεδρίας δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πετάω, επιστρέφω σύντομα», ανέφερε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Brasil.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1985 που ένας απερχόμενος πρόεδρος δεν παραδίδει στον διάδοχό του τα σύμβολα της προεδρίας. Εκείνη τη χρονιά, ο τελευταίος πρόεδρος της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85), ο στρατηγός Ζοάο Φιγκουεϊρέντο, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ορκωμοσία του διαδόχου του, του Ζοζέ Σάρνεϊ.

Μετά τη νίκη του Λούλα στις εκλογές, τον οποίο ουδέποτε συνεχάρη, ο Μπολσονάρο απομονώθηκε στην Βραζιλία και απέφευγε τις δηλώσεις.

Μια αυτοκινητοπομπή αναχώρησε νωρίτερα από την επίσημη προεδρική κατοικία της Αλβοράντα, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο Μπολσονάρου επέβαινε σε κάποιο από τα οχήματα.

Σύμφωνα με τη σημερινή Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η γενική γραμματεία της προεδρίας ενέκρινε την έξοδο από τη χώρα μελών του προσωπικού ασφαλείας του «μελλοντικού πρώην προέδρου» για ένα ταξίδι στο Μαϊάμι «από την 1η μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2023».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ