ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Νεκρό μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης - Σκοτώθηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων

Ιράν: Νεκρό μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης - Σκοτώθηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων
Η ιρανική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει 11 ανθρώπους σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις (Iranian Army via AP)

Ένα μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο κέντρο της χώρας.

Πρόκειται για το πιο έντονο κύμα διαμαρτυρίας το οποίο ξέσπασε μετά τον θάνατο νεαρής γυναίκας έπειτα από τη σύλληψή της τον Σεπτέμβριο, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Irna.

«Ένα μέλος των Μπασίτζ σκοτώθηκε στην πόλη Σεμιρόμ από ένοπλους εγκληματίες», ανέφερε το πρακτορείο.

Το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Οι ιρανικές αρχές, οι οποίες κάνουν λόγο για «ταραχές» τις οποίες οργανώνουν ξένες χώρες και οργανώσεις τις αντιπολίτευσης, έχουν συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους, ενώ δύο άνδρες 23 ετών έχουν εκτελεστεί μετά την καταδίκη τους για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με το Irna, διαδηλώσεις ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου (31/12) μπροστά από το κτήριο της τοπικής αυτοδιοίκησης της Σεμιρόμ, που βρίσκεται στην επαρχία Ισφαχάν, καθώς και σε άλλες περιοχές της πόλης.

«Οι δυνάμεις της τάξης αναπτύχθηκαν προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην πόλη και σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκαν συγκρούσεις με κάποιους ταραξίες», μετέδωσε το πρακτορείο.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές αλλά και μέλη των δυνάμεων της τάξης, έχουν σκοτωθεί από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τις αρχές.

Η ιρανική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει 11 ανθρώπους σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ