ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η ακτιβιστική ομάδα Extinction Rebellion «παγώνει» τη δράση της - Δείτε γιατί

Βρετανία: Η ακτιβιστική ομάδα Extinction Rebellion «παγώνει» τη δράση της - Δείτε γιατί
Η Extinction Rebellion είχε καλέσει 100.000 ανθρώπους να περικυκλώσουν το βρετανικό κοινοβούλιο από τις 21 Απριλίου AP Photo/Michael Dwyer

Με ανακοίνωσή της, η γνωστή για τις εντάσεις και τα προβλήματα που δημιουργούσε σε κοινωνικό επίπεδο, περιβαλλοντική ακτιβιστική ομάδα Extinction Rebellion, ανακοίνωσε πως «παγώνει» προσωρινά τις τακτικές της.

Την τελευταία τετραετία η δράση της, είχε προκαλέσει οργή στις επιχειρήσεις και προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών.

Εκατοντάδες ακτιβιστές της ομάδας αυτής έχουν συλληφθεί επειδή έχουν εμποδίσει την κίνηση, έχουν κολλήσει τα χέρια ή τα πόδια τους σε κτήρια και σε δρόμους και έχουν βάψει με σπρέι κτήρια, αλλά παρά τις προσπάθειές τους λένε ότι «ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει-οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται και ο πλανήτης μας πεθαίνει με ρυθμό που έχει επιταχυνθεί».

Η οργάνωση αναφέρει ότι λαμβάνει τώρα αυτό το μέτρο επειδή «πολλαπλές κρίσεις» έχουν βοηθήσει ώστε να γίνει αυτή η ευκαιρία για «να αδράξεις τη στιγμή».

Το βρετανικό παράρτημα της οργάνωσης είπε ότι αυτή τη χρονιά θα δώσει προτεραιότητα «στη συμμετοχή αντί των συλλήψεων και στις σχέσεις αντί των οδοφραγμάτων».

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει: «Καθώς μπαίνουμε στο νέο έτος, παίρνουμε μια αμφιλεγόμενη απόφαση να απομακρυνθούμε προσωρινά από τη δημόσια αναστάτωση ως κύρια τακτική μας. Αναγνωρίζουμε και χαιρετίζουμε τη δύναμη της πρόκλησης αναστάτωσης για να σημάνει το συναγερμό και πιστεύουμε ότι οι συνεχώς εξελισσόμενες τακτικές είναι μια αναγκαία προσέγγιση.

Αυτό που απαιτείται κυρίως τώρα είναι να διαταραχθεί η κατάχρηση εξουσίας και η ανισορροπία, να επέλθει μια μετάβαση σε μια δίκαιη κοινωνία που συνεργάζεται για να δοθεί τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων. Οι πολιτικοί μας, εθισμένοι στην απληστία και πρησμένοι από τα κέρδη, δεν θα το κάνουν χωρίς πίεση.

Πρέπει να είμαστε ριζοσπαστικοί στην απάντησή μας σε αυτή την κρίση και αποφασισμένοι στις προσπάθειές μας να ανταποκριθούμε στην κλιματική και οικολογική έκτακτη ανάγκη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση από πριν».

Η Extinction Rebellion κάλεσε 100.000 ανθρώπους να περικυκλώσουν το βρετανικό κοινοβούλιο από τις 21 Απριλίου.

Οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι ζητήματα όπως η κρίση του κόστους ζωής και οι συνεχιζόμενες απεργίες μπορούν να βοηθήσουν για να υπάρξει «μια ιδανική ευκαιρία κινητοποίησης και εξέλιξης πέραν των παραδοσιακών διχονοιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ