ΚΟΣΜΟΣ

Σταϊνμάιερ για ορκωμοσία Λούλα: Η Βραζιλία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή

Σταϊνμάιερ για ορκωμοσία Λούλα: Η Βραζιλία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή
«Χαίρομαι που η Βραζιλία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή» ανέφερε ο Γερμανός πρόεδρος λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του Λούλα AP Photo/TOBIAS SCHWARZ

Λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου της ΒραζιλίαςΛουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος βρίσκεται ήδη εκεί για να παρευρεθεί στην τελετή, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα για το γεγονός.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Γερμανίας, δήλωσε ότι η Βραζιλία ανακτά το μερίδιό της, ως ένας βασικός διεθνής παράγοντας τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και σε θέματα κλίματος.

«Χαίρομαι που η Βραζιλία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή» λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του Λούλα.

«Χρειαζόμαστε τη Βραζιλία. Χρειαζόμαστε την πολιτική ηγεσία της Βραζιλίας που θα διαδραματίσει ρόλο όχι μόνο στην οικονομική συνεργασία, αλλά και στην προστασία του παγκόσμιου κλίματος», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το ποιο ενδιαφέρον έχει η Γερμανία για την επιτυχία του.

Ο Σταϊνμάιερ δήλωσε χαρούμενος που είδε ότι ο Λούλα είναι πρόθυμος να παίξει αυτόν ακριβώς τον ρόλο με τη Βραζιλία, σημειώνοντας ότι ελπίζει ότι η διεθνής συνεργασία δεν θα προέλθει μόνο από τη Γερμανία.

Η Γερμανία πρόκειται να ξεκινήσει με μια αρχική δωρεά 35 εκατομμυρίων ευρώ στο Amazon Fund για την προστασία του τροπικού δάσους. Αυτά τα κεφάλαια είχαν παγώσει υπό την ακροδεξιά κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Είναι σημαντικό για όλους μας να διατηρήσουμε τους πράσινους πνεύμονες της γης, τα τροπικά δάση του Αμαζονίου», είπε ο Σταϊνμάιερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος συναντήθηκε χθες με τον Λούλα, λίγο μετά την άφιξή του στη Μπραζίλια.

«Μετά τη συνομιλία μας, έχω την εντύπωση ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης», τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος.

Αναφορικά με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με τα κράτη Mercosur στη Νότια Αμερική, ο Λούλα έχει καταστήσει σαφές ότι θα ανατρέψει την απόφαση του Μπολσονάρου και θα επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε ο Σταϊνμάιερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ