ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Φυλάκιση έως και 12 χρόνια αντιμετωπίζει ο κλέφτης του έργου του Banksy

Ουκρανία: Φυλάκιση έως και 12 χρόνια αντιμετωπίζει ο κλέφτης του έργου του Banksy
Η τοιχογραφία απεικόνιζε μια γυναίκα με μάσκα αερίων (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images)

Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 12 χρόνια βρίσκεται ο αρχηγός μιας ομάδας που φέρεται να προσπάθησε να κλέψει μια τοιχογραφία του Banksy από έναν τοίχο στην Ουκρανία.

Στον ύποπτο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δόθηκε «προειδοποίηση» αφού η αστυνομία συνέλαβε τους φερόμενους ως κλέφτες που προσπάθησαν να αφαιρέσουν το έργο τέχνης από ένα σπίτι που καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Χοστομέλ τον περασμένο μήνα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι ύποπτοι συνελήφθησαν «χάρη στην επαγρύπνηση των ντόπιων, της αστυνομίας και άλλων δυνάμεων ασφαλείας». Το υπουργείο είπε επίσης ότι η μετέπειτα έρευνα αποτίμησε το έργο τέχνης σε περισσότερα από 244.000 δολάρια.

https://www.instagram.com/p/ClEaVDJOPaM

Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ομάδα αγνώστων έκοψε ένα κομμάτι γυψοσανίδας που απεικόνιζε μια γυναίκα με μάσκα αερίων.

Η αστυνομία είπε ότι αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν στο σημείο στο Χοστομέλ και η τοιχογραφία ανακτήθηκε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ομάδα που αφαίρεσε την τοιχογραφία είχε σκοπό να τη μεταφέρει από το σημείο χρησιμοποιώντας ξύλινες σανίδες.

Το γκράφιτι είναι άθικτο και υπό την προστασία της αστυνομίας, δήλωσε στο Telegram μετά τις συλλήψεις, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου, Ολεξίι Κουλέμπα.

«Αυτές οι εικόνες είναι τελικά σύμβολα του αγώνα μας ενάντια στον εχθρό», ανέφερε τότε. «Πρόκειται για ιστορίες για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλου του πολιτισμένου κόσμου προς την Ουκρανία. Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε αυτά τα έργα τέχνης του δρόμου ως σύμβολο της νίκης μας», πρόσθεσε.

Η αστυνομία δημοσίευσε εικόνες του κίτρινου τοίχου στο Χοστόμελ, από τον οποίο έλειπε ένα μεγάλο κομμάτι με την τοιχογραφία.

Ήταν ένα από τα πολλά έργα που δημιούργησε ο ανώνυμος Βρετανός καλλιτέχνης στην Ουκρανία τον περασμένο Νοέμβρη.

Ο Banksy κυκλοφόρησε βίντεο με τα έργα τέχνης του στην Ουκρανία, που απεικονίζουν ανθρώπους να κάνουν καθημερινές εργασίες σε κτήρια που έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.

Οι πόλεις στις οποίες παρουσιάζονται τα έργα του ήταν μεταξύ αυτών που δέχτηκαν τα χειρότερα χτυπήματα κατά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Χοστόμελ, Χορένκα και Μποροντιάνκα.

Ένα άλλο γκράφιτι απεικονίζει ένα κορίτσι που επιχειρεί κατακόρυφο, σε έναν τοίχο που στέκει ακόμη όρθιος σε βομβαρδισμένη πολυκατοικία στην Μποροντιάνκα.

Η δημοσίευση εικόνων γκράφιτι στον λογαριασμό του Banksy στο Instagram εκλαμβάνονται ως επιβεβαίωση του μυστηριώδους καλλιτέχνη - η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη - για την πατρότητα του έργου.

https://www.instagram.com/p/Ck1bqL6MsMu

Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό έργο που εντοπίστηκε στα βομβαρδισμένα κτήρια της Ουκρανίας.

Το Associated Press δημοσίευσε φωτογραφίες από ακόμη δύο γκράφιτι, που μοιάζουν σε τεχνοτροπία και φαίνεται ότι μπορεί να είναι και αυτά του Banksy, αν και δεν έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα του στο Instagram.

Στη μία από τις δύο τοιχογραφίες, ένα μικρό αγόρι ρίχνει κάτω με ρίψη τζούντο έναν άνδρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο τζούντο. Το γκράφιτι αυτό βρίσκεται επίσης στην Μποροντιάνκα.

Η δεύτερη τοιχογραφία που φαίνεται να ανήκει στον διάσημο καλλιτέχνη γκράφιτι, επίσης ασπρόμαυρη, όπως και οι άλλες, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένο κτήριο στην πόλη Ιρπίν, στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου.

Απεικονίζει μια αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής να κάνει μια πιρουέτα με κορδέλα, πάνω από μια ανοιχτή τρύπα που χάσκει στον τοίχο του βομβαρδισμένου κτηρίου.

Ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης έχει ταξιδέψει στο παρελθόν και έχει αφήσει πίσω του συγκλονιστικές τοιχογραφίες σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ