ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Ο Πούτιν έχει στα σκαριά νέα επιστράτευση

Ζελένσκι: Ο Πούτιν έχει στα σκαριά νέα επιστράτευση
Το Κίεβο εκτιμά ότι Ρωσία θα κλείσει χωρίς προειδοποίηση τα σύνορά της προκειμένου να μην διαφύγουν σε άλλες χώρες οι επίστρατοι (AP Photo/Carolyn Kaster)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει ολοταχώς στην συμπλήρωση ενός έτους με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και από τα δύο στρατόπεδα, εκατομμύρια εκτοπισμένους και εκατομμύρια χωρίς νερό και ρεύμα.

Ο χειμώνας που η Μόσχα επεδίωκε να χρησιμοποιήσει ως περίοδο αναδιοργάνωσης και ανασύνταξης των δυνάμεών της είναι πολύ «θερμός» στρατιωτικά για να «παγώσει» την δράση από την πλευρά του Ουκρανικού στρατού. Παράλληλα, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων και το πρακτορείο Reuters, η Ουκρανία εκτιμά ότι η Ρωσία σχεδιάζει νέα επιστράτευση προκειμένου να αλλάξει τη ροή του πολέμου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Δύση να μην σταματήσει την οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου ακόμη κι αν οι θερμοκρασίες και το χιόνι μετατρέπουν τα πεδία μάχης στα ανατολικά και νότια της χώρας σε λευκές ακίνητες μάζες. Το ταξίδι στην Ουάσιγκτον έφερε συνολική δέσμευση πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις ουκρανικές δυνάμεις με την Ευρώπη εσχάτως και συντάσσεται και αυτή στον συγκεκριμένο σκοπό.

Το χτύπημα των Ουκρανών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Ντονμπάς που έφερε μάλιστα και διευκρινιστική ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο άμυνας αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών φέρνει νευρικότητα και αρκετή, η αλήθεια είναι, γκρίνια στο Κρεμλίνο. Οι 89 Ρώσοι στρατιώτες που είχαν μετατρέψει το τοπικό μουσικό σχολείο σε στρατώνα σκοτώθηκαν σύμφωνα με όσους τους έστειλαν στην περιοχή επειδή χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα για τις επικοινωνίες τους. Αυτό ακόμη και για τους φανατικούς υποστηρικτές του Κρεμλίνου «είναι μία γελοία δικαιολογία που κρύβει ανικανότητα να προστατευθούν τα στρατεύματα» γράφουν κάποιοι από τους θερμότερους υποστηρικτές του Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία στον λογαριασμό τους στο telegram.

Η Μόσχα από την άλλη φαντάζει απίθανο με τον Πούτιν στο «κεφάλι» να επιλέξει την αναδίπλωση στο πεδίο. Το Κίεβο επίσημα αναφέρει μάλιστα πως η Ρωσία θα προχωρήσει άμεσα σε νέα γενική επιστράτευση και θα κλείσει χωρίς προειδοποίηση τα σύνορά της προκειμένου να μην διαφύγουν σε άλλες χώρες οι επίστρατοι. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το ξεκαθάρισε στο χθεσινό του ημερήσιο μήνυμα: «η Ρωσία ξεμένει από στρατιώτες στα πεδία, όσοι έχουν μείνει είναι στόχος του στρατού μας και δεν θα έχουν άλλη επιλογή από μία μεγαλύτερη και πιο μαζική επιστράτευση σε λίγο καιρό», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Η κίνηση αυτή, εάν τελικώς γίνει, είναι σχεδόν βέβαιο, αναφέρουν δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές, πως θα φέρει μεγαλύτερη αντίδραση στο εσωτερικό της χώρας από αυτή που αναμένει η κυβέρνηση και ο πρόεδρός της.

Σε κάθε περίπτωση ο Ζελένσκι φαίνεται πως έχει νικήσει και σε επίπεδο τακτικής τον Πούτιν. Ο χειμώνας δεν είναι μία περίοδος σποραδικών βομβαρδισμών ανάμεσα σε δυο οχυρωμένες δυνάμεις και η Ρωσία χάνει στρατιώτες χωρίς να μπορεί να λύσει με συνέπεια τον μεγάλο πρόβλημα της τροφοδοσίας και ενίσχυσης των στρατιωτών της στα πεδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ