ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Οι επικίνδυνες σχέσεις της Μαρί Αρενά με το σύστημα Παντσέρι και την Καϊλή

Qatar Gate: Οι επικίνδυνες σχέσεις της Μαρί Αρενά με το σύστημα Παντσέρι και την Καϊλή
Σύμφωνα με την Le Soir, η Μαρί Αρενά (κέντρο) είχε συχνή επαφή τόσο με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του σκανδάλου Qatar Gate, Αντόνιο Παντσέρι (αριστερά) όσο και με την πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής, Εύα Καϊλή (δεξιά) Photo Collage via EPA (Stephanie Le Cocq), Wikipedia (Creative Commons), AP (Jean-Francois Badias)

Τουλάχιστον 389 τηλεφωνικές επαφές στο διάστημα από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 φέρονται να είχαν ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και η διάδοχός του στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρί Αρενά, όπως αποκαλύπτουν δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύουν από κοινού την Πέμπτη (05/01) οι εφημερίδες Le Soir και La Repubblica.

Όπως επισημαίνει η βελγική εφημερίδα, ο συγκεκριμένος αριθμός τηλεφωνικών επαφών είναι κατά τι λιγότερος από το σύνολο των αντίστοιχων επαφών που είχε ο Παντσέρι με το σύντροφο της ήδη προφυλακισμένης Εύας Καϊλή, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η Le Soir εκτιμά πως κατά την ίδια ακριβώς περίοδο αναφοράς, ο άλλοτε ισχυρός λομπίστας είχε μιλήσει με το δεξί του χέρι και φερόμενο συνεργό του στο σκάνδαλο Qatar Gate τουλάχιστον 437 φορές.

marie-arena.jpg
Η ευρωβουλευτής Μαρί ΑρενάWikipedia / Creative Commons

Σε δήλωσή της στις 11 Δεκεμβρίου, η Αρενά είχε δηλώσει στην Le Soir, όταν ρωτήθηκε για τη σχέση της με τον πρόεδρο και ιδρυτή της ΜΚΟ «Fight Impunity»:

«Ο Αντόνιο Παντσέρι ήταν συνάδελφος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, είναι επίσης φίλος».

Η Αρενά πρόσθεσε, πάντως, πως δεν είχε «καμία ιδιαίτερη σχέση» με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, η έδρα της οποίας βρίσκεται από το 2019 στην οδό Ντυκάλ, στις Βρυξέλλες και για την οποία οι βελγικές Αρχές υποψιάζονται ότι χρησίμευε ως υποδοχέας για παράνομα κεφάλαια από το Κατάρ.

Πλέον, όμως, και μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ίδια προτιμά πλέον να χαρακτηρίζει «επαγγελματική» τη φιλία της με τον Παντσέρι.

Η βελγική εφημερίδα επισημαίνει, ωστόσο, ότι «σε αυτή την παλιά φίλη του Αντόνιο Παντσέρι στράφηκε η αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου, ανησυχώντας πως ούτε ο σύντροφός της αλλά ούτε και ο πρώην ευρωβουλευτής μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της, αφού αμφότεροι είχαν μόλις συλληφθεί από τις Αρχές».

Στην απολογία της ενώπιον των Βέλγων ανακριτών, η Καϊλή είχε υποστηρίξει: Προσπάθησα πρώτα να καλέσω τον Panzeri - που μιλάει μόνο ιταλικά - αλλά δεν μπορούσα να τον βρω. Στη συνέχεια προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπελά και στη συνέχεια με τη Μαρί Αρενά. Μου είπαν ότι δεν ήξεραν γιατί ο Παντσέρι δεν απαντούσε. Ο Παντσέρι δεν μιλάει αγγλικά, οπότε προτιμώ να επικοινωνώ μαζί του μέσω των φίλων του».

«Πράγματι, μου τηλεφώνησε η Εύα Καϊλή. Ήμουν σε ένα συνέδριο και δεν καταλάβαινα τι έλεγε. Της είπα απλώς να παραμείνει ήρεμη και να περιμένει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα (...) Υποθέτω ότι ούσα πανικόβλητη, στράφηκε προς τους Βέλγους βουλευτές της ομάδας της.

Υποστήριξη από «φίλους»

Η Μαρί Αρενά διατελεί ευρωβουλευτής από το 2004. Διαδέχτηκε τον Αντόνιο Παντσέρι ως επικεφαλής της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2019.

Σύμφωνα με την Le Soir, μία από τις αποχαρακτηρισμένες σελίδες της έκθεσης της Κρατικής Ασφάλειας που κίνησε τη δικαστική έρευνα περιγράφει τις ενέργειες παρέμβασης που κατέστησαν δυνατές χάρη στις κοινές προσπάθειες των χορηγών (σ.σ.ιδίως των μαροκινών υπηρεσιών πληροφοριών), των διεισδυτών (αναφέρονται οι κ.κ. Panzeri και Giorgi) και «της συνειδητής συνεργασίας μιας ομάδας βουλευτών που χαρακτηρίστηκαν ως “φίλοι”», στην οποία συμμετείχαν τόσο η Εύα Καϊλή όσο και η Μαρί Αρενά.

Στο εν λόγω κείμενο οι Αρχές υποψιάζονται πως «η Μαρί Αρενά επωφελείται από την επιρροή του Παντσέρι, με τον τελευταίο να χρησιμοποιεί την Αρενά υπό την ιδιότητα της προέδρου της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να ασκήσει την επιρροή του».

Ευρισκόμενη αντιμέτωπη με αυτές τις υποψίες, η Αρενά δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα έκπληκτη από το γεγονός ότι ένα σημείωμα της Κρατικής Ασφάλειας θα έλεγε τέτοια πράγματα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε δεν γνωρίζω πολύ καλά τον εαυτό μου. Ουδέποτε ενήργησα με εντολές κανενός».

«Οι Αρενά και Παντσέρι εργάζονται επίσης στενά για το Κατάρ. Δεν πρόκειται για απλές επαφές που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα καθήκοντα της Arena, αλλά για καταστάσεις όπου το Κατάρ υπαγορεύει τι θα πει ως πρόεδρος της DROI», υπογραμμίζεται στη σχετική έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου.

Ο ισχυρισμός αυτός διατυπώθηκε τέσσερις μήνες, σχεδόν με ακρίβεια, πριν από το ύποπτο σενάριο της επιτροπής υπό την προεδρία της Μαρί Αρενά στις 14 Νοεμβρίου 2022, παρουσία του Υπουργού Εργασίας του Εμιράτου. Μια επιτροπή όπου, όπως αποκάλυψε η Le Soir την περασμένη Δευτέρα, ο Παντσέρι φαίνεται πως κινούσε τα νήματα στο παρασκήνιο. Στο τέλος αυτής της συνάντησης, στις 07:19 μ.μ., ο Ιταλός τηλεφώνησε στη Βελγίδα ευρωβουλευτή, συγχαίροντάς την για την παρέμβασή της. Σύμφωνα με αυτή τη συνομιλία που υπέκλεψαν οι ερευνητές, οι δυο τους σκέφτονταν τι θα έκαναν στη συνέχεια: ένα ψήφισμα, μια πιθανή συζήτηση στην Ολομέλεια... Η ίδια η Μαρί Αρενά πρότεινε στον έμπιστό της ένα επιχείρημα υπέρ του Κατάρ - επισημαίνοντας την ευθύνη των ξένων εταιρειών για τη μη τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων - για να αντιταχθεί στους πλέον επικριτικούς ευρωβουλευτές.

Επιμέλεια - Νοηματική απόδοση στα ελληνικά: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ