ΚΟΣΜΟΣ

COVID 19: Και η Σουηδία θα ζητά αρνητικό τεστ από τους Κινέζους ταξιδιώτες

COVID 19: Και η Σουηδία θα ζητά αρνητικό τεστ από τους Κινέζους ταξιδιώτες
Μία συντονισμένη προληπτική προσέγγιση των εξελίξεων σε σχέση με την εξάπλωση της COVID-19 στην Κίνα συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ AP Photo/Alessandra Tarantino

Ανάμεσα στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποφάσισαν να ζητούν την προσκόμιση αρνητικού τεστ COVID, από Κινέζους ταξιδιώτες, είναι και η Σουηδία, έπειτα από τον φόβο εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του.

Αναλυτικά, και η Σουηδία θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για κόβιντ προτού εισέλθουν στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Στοκχόλμης.

«Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε αυτό το πρωί την επιβολή προσωρινών περιορισμών εισόδου για τα ταξίδια από την Κίνα στη Σουηδία», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Γιάκομπ Φόρσμεντ.

Την Τετάρτη 4/1 σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση των εξελίξεων σε σχέση με την εξάπλωση της COVID-19 στην Κίνα συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν σε συνάντηση της ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων με τη συμμετοχή των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών του Σένγκεν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συμφωνήθηκε ότι τα κράτη μέλη θα συστήνουν σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα ή μασκες FFP2/N95/KN95, καθώς και να παρέχουν συμβουλές για μέτρα υγείας στους εισερχόμενους και εξερχόμενους ταξιδιώτες από ή προς την Κίνα.

Επίσης τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να εισαγάγουν, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, την απαίτηση για αρνητικό τεστ COVID-19 που να λαμβάνεται το πολύ 48 ώρες πριν από την αναχώρηση.

Η έκκληση της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λήψη μέτρων νωρίτερα

Η έκκληση αυτή έγινε λίγες μέρες πριν με αφορμή το νέο ξέσπασμα της νόσου στην Κίνα, και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Από την 1/1, η Γαλλία απαιτεί από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για COVID, που να έχει πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, ενώ θα πραγματοποιεί και τυχαίους ελέγχους στις αφίξεις.

«Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ», είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον έλεγξαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι ένας κινέζος ταξιδιώτης με COVID μπορεί προς το παρόν να μεταβεί αεροπορικώς σε μια άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια να ταξιδέψει χωρίς κανέναν έλεγχο στη Γαλλία, ο Μπον απάντησε: «Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συντονιστούμε (σε όλη της ΕΕ), για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Έχοντας κρατήσει τα σύνορά του κλειστά επί μια τριετία με την επιβολή ενός αυστηρού καθεστώτος λοκντάουν και αμείλικτων ελέγχων, το Πεκίνο άλλαξε ξαφνικά πολιτική αποφασίζοντας στις 7 Δεκεμβρίου την άρση μέτρων ώστε να συνυπάρξει με τον ιό με αποτέλεσμα οι μολύνσεις να εκτοξευτούν ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ