ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το χάος με τη μη εκλογή Μακάρθι - Μια υπόθεση που φαίνεται αστεία, αλλά δεν είναι

ΗΠΑ: Το χάος με τη μη εκλογή Μακάρθι - Μια υπόθεση που φαίνεται αστεία, αλλά δεν είναι
Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Ρεπουμπλικανούς ηγέτες, ο Μακάρθι δεν κατάφερε να ξεχωρίσει (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Παραμένει το αδιέξοδο της εκλογής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αφού ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι δεν κατάφερε ούτε χθες, Τετάρτη, να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους.

Πολλοί Δημοκρατικοί μπορεί να θεωρούν τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Μακάρθι ξεκαρδιστική, δεδομένου ότι στριμώχτηκε με κάθε τρόπο για να κερδίσει την υποστήριξη ορισμένων από τα πιο ακραία μέλη της διάσκεψης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, αναφέρει δημοσίευμα της Independent.

Ο ΜακΚάρθι, ο οποίος μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι ο Τραμπ ευθυνόταν για την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2022, επισκέφτηκε το Μαρ-α-Λάγκο, όπου έλαβε την στήριξη του πρώην προέδρου. Η κίνηση αυτή έγινε καθώς η Διάσκεψη των Ρεπουμπλικανών της Βουλής απομόνωσε τους Ρεπουμπλικάνους που προσπάθησαν να θεωρήσουν υπόλογο τον Τραμπ.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τους προηγούμενους Ρεπουμπλικανούς ηγέτες, ο Μακάρθι δεν κατάφερε να ξεχωρίσει.

Εκατοντάδες μιμίδια κυκλοφόρησαν που έδειχναν τους Δημοκρατικούς να τρώνε ποπ κορν, δεδομένου του γεγονότος ότι οι ίδιοι είναι πλήρως συσπειρωμένοι στην υποστήριξη του ηγέτη τους Χακίμ Τζέφρις για πρόεδρο.

Αλλά το «αστείο» μπορεί να μην κρατήσει πολύ ακόμα. Τελικά, ο Μακάρθι θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 218 ψήφους ή οι Ρεπουμπλικάνοι θα προτείνουν έναν υποψήφιο με συναίνεση και θα λάβει το χρίσμα. Μόλις συμβεί αυτό, όμως, όποιος εκλεγεί πρόεδρος, θα αναγκαστεί να προσπαθήσει πραγματικά να κυβερνήσει.

Και υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Αλλά η ιδέα της διακυβέρνησης έχει γίνει ουσιαστικά αντίθετη με την τρέχουσα διάσκεψη των Ρεπουμπλικανών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ξεπεράσουν το όριο χρέους φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να το αυξήσει. Εάν όχι, η χώρα θα χρεοκοπήσει, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα και τον κόσμο σε οικονομική κρίση. Επιπλέον, το Κογκρέσο θα χρειαστεί να εγκρίνει είτε έναν προϋπολογισμό είτε ένα συνεχές ψήφισμα για να κρατήσει την κυβέρνηση ανοιχτή αργότερα φέτος.

Οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να κατέχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και καταλαμβάνουν τον Λευκό Οίκο, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρόεδρος Μακάρθι ή οποιοσδήποτε άλλος θα πρέπει να κλείσει μια συμφωνία με τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι θα μισούσαν οποιαδήποτε τέτοια ιδέα, θα χρειαζόταν τη βοήθεια των Δημοκρατικών για να περάσει τη νομοθεσία που πρέπει. Αλλά τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, θα διακινδυνεύσει αμέσως μια εξέγερση στην κοινοβουλευτική ομάδα του.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα γίνει πρόεδρος της Βουλής, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς η χώρα βρίσκεται σε τροχιά κρίσης, καταλήγει το δημοσίευμα της Independent.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ