ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Νομοσχέδιο για τις απεργίες σε νευραλγικούς τομείς ετοιμάζει η κυβέρνηση

Βρετανία: Νομοσχέδιο για τις απεργίες σε νευραλγικούς τομείς ετοιμάζει η κυβέρνηση
Σημειώνεται ότι, τους τελευταίους μήνες υπό την πίεση του πληθωρισμού και της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής, σειρά κλάδων έχει θέσει τη χώρα σε απεργιακό κλοιό AP Photo / Kirsty Wigglesworth

Φρένο αναμένεται να βάλει στις απεργιακές κινητοποιήσεις η βρετανική κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που ανακοίνωσε την Πέμπτη (5/1) πως έχει αρχίσει να επεξεργάζεται και πρόκειται να εισηγηθεί

Ειδικότερα, η βρετανική κυβέρνηση επικαλείται λόγους ασφαλείας που αναμένεται να ρυθμιστούν με βάση το εν λόγω νομοσχέδιο και αφορούν την λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, όπως ο τομέας της υγείας, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, οι σιδηροδρομικές μεταφορές και η συνοριακή αστυνομία.

Φρένο στις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να βάλει το νομοσχέδιοAP Photo/Kirsty Wigglesworth

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Αν και ελπίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα συνεχιστούν οι εθελοντικές συμφωνίες, η εισαγωγή ελάχιστων επιπέδων ασφαλείας […] θα αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ εκείνων που θέλουν να απεργήσουν και εκείνων που θέλουν να προστατεύσουν το κοινό από δυσανάλογη αναστάτωση», ανέφερε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκραντ Σαπς.

Συμπλήρωσε δε, ότι «οι άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν όλες τους επίπεδα ασφάλειας (…) και εμείς θα τα εισάγουμε τώρα στον νόμο».

Η χώρα σε απεργιακό κλοιό

Σημειώνεται ότι, τους τελευταίους μήνες υπό την πίεση του πληθωρισμού και της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής, σειρά κλάδων έχει θέσει τη χώρα σε απεργιακό κλοιό, με την κυβέρνηση να μην έχει καμία πρόθεση συνδιαλλαγής.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις και το πλήρωμα των ασθενοφόρωνAP Photo / Kirsty Wigglesworth

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις υποστηρίζουν την διατύπωση μισθολογικών διεκδικήσεων εν μέσω πληθωρισμού που έχει ξεπεράσει το 10% και προκαλεί σοβαρή κρίση του κόστους διαβίωσης.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά κάθε αίτημα για αυξήσεις των μισθών, ενώ πριν από τις γιορτές, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προειδοποίησε ότι πρόκειται να εφαρμόσει «νέους, σκληρούς νόμους» για να αντιμετωπίσει το απεργιακό κύμα.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε, όμως, ότι πρόκειται να καλέσει τα συνδικάτα σε «έντιμες, εποικοδομητικές συνομιλίες» για το μισθολογικό του δημόσιου τομέα για την περίοδο 2023-24.

Όταν η κυβέρνηση έβαλε το στρατό να αντικαταστήσει τους απεργούς

Υπενθυμίζεται ότι, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, η βρετανική κυβέρνηση είχε βάλει το στρατό να αντικαταστήσει τους απεργούς σε νευραλγικούς τομείς, όπως τη συνοριακή αστυνομία και τα πληρώματα των ασθενοφόρων.

Τότε, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «οι απεργίες αυτές θα διαταράξουν τα πάντα και αυτό περιλαμβάνει το στρατιωτικό μας προσωπικό που δυστυχώς θα πρέπει να επιστρατευθεί για να καλύψει ορισμένους ζωτικής σημασίας ρόλους που είναι αναγκαίοι για να συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα».

Νέο κύμα απεργιών

Ωστόσο, την ώρα που ο υπουργός Επιχειρηματικότητας προέβη στις δηλώσεις αυτές, το συνδικάτο Unison ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στην Περιβαλλοντική Υπηρεσία θα απεργήσουν, για πρώτη φορά, ζητώντας αυξήσεις στον μισθό τους.

Νέα απεργία προκήρυξε η Unison για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην περιβαλλοντική υπηρεσίαAP Photo / Kirsty Wigglesworth

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που επιβλέπουν υποδομές ασφαλείας –όπως το Φράγμα του Τάμεση που αποτρέπει τις πλημμύρες στην πρωτεύουσα– θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας στις 18 Ιανουαρίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ