ΚΟΣΜΟΣ

Στο Μαρόκο ο Μπορέλ - Συνεχάρη την εθνική ποδοσφαίρου, τι είπε για Qatargate

Στο Μαρόκο ο Μπορέλ - Συνεχάρη την εθνική ποδοσφαίρου, τι είπε για Qatargate
Ο Μπορέλ, συνεχάρη αμέσως το Μαρόκο για την πρόκρισή του στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, αλλά μόλις που έθιξε την έρευνα της ΕΕ για την πολύκροτη υπόθεση (AP Photo/Olivier Matthys)

Παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για εμπλοκή στην υπόθεση Qatar Gate.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Μπορέλ, συνεχάρη αμέσως το Μαρόκο για την πρόκρισή του στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, αλλά μόλις που έθιξε την έρευνα της ΕΕ για την πολύκροτη υπόθεση.

Ο Μπορέλ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Μαρόκου Aziz Akhannouch και τον υπουργό Εξωτερικών Nasser Bourita, είπε ότι «έθεσε προφανώς το θέμα της έρευνας» για τη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς το Μαρόκο βρίσκεται στο επίκεντρο του ελέγχου για τη συμμετοχή του στην υπόθεση.

«Μας απασχολούν προφανώς αυτά τα γεγονότα που αναφέρονται από τον Τύπο: Είναι ανησυχητικά και οι κατηγορίες είναι σοβαρές», είπε ο Μπορέλ, επαναλαμβάνοντας αυτό που έχει γίνει η επίσημη γραμμή της ΕΕ, «Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για τη διαφθορά».

«Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις δικαστικές αρχές, οι οποίες πρέπει να διασαφηνίσουν πλήρως αυτά τα γεγονότα, και αναμένουμε πλήρη συνεργασία από όλους σε αυτήν την έρευνα», πρόσθεσε.

Προηγουμένως, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ συνεχάρη το Μαρόκο για την «εξαιρετική πορεία» της εθνικής του ομάδας ποδοσφαίρου κατά το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, που έφτασε στα ημιτελικά αφού κέρδισε την Ισπανία, την πατρίδα του Μπορέλ.

«Το Μαρόκο έπαιξε πολύ, πολύ καλά και πρέπει να συγχαρώ τους ποδοσφαιριστές και τη χώρα συνολικά», είπε ο Μπορέλ.

Το Ραμπάτ βρίσκεται στο μικροσκόπιο για τη συμμετοχή του στις καταγγελίες διαφθοράς, οι οποίες συγκλόνισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση από το ξέσπασμα του σκανδάλου στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η χρονική στιγμή της πρώτης επίσκεψης του Μπορέλ στο Μαρόκο ως επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ προκάλεσε αναβρασμό στα μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με το εάν είναι σωστό ο Ζοζέπ Μπορέλ να επισκεφθεί το Μαρόκο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι σωστό για τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συναντάται με τους ομολόγους του από ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Πίτερ Στάνο επιπλέον, σημείωσε ότι υπάρχει μία σειρά θεμάτων στην ατζέντα με τις τρίτες χώρες, λέγοντας ότι το Μαρόκο είναι «σημαντική χώρα εταίρος» και μίλησε για συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά και για το να τεθούν και από τις δύο πλευρές θέματα που ανησυχούν.

«Αυτό είναι ένα φυσιολογικό, αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του Ύπατου Εκπροσώπου. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κατηγορίες σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει απόδειξη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «επισήμως κανείς δεν έχει πει από δικαστικής άποψης ότι το Μαρόκο ως χώρα είναι ένοχο και πρέπει να αποφεύγεται όσον αφορά στις διεθνείς επαφές» συμπλήρωσε ο Πίτερ Στάνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ