ΚΟΣΜΟΣ

Αναβολή μέσω πόλεμου ή πρόωρες κάλπες στην Τουρκία; Έτοιμη για όλα η Αθήνα

Αναβολή μέσω πόλεμου ή πρόωρες κάλπες στην Τουρκία; Έτοιμη για όλα η Αθήνα
Όλα τα μέσα ώστε να επικρατήσει στις εκλογές χρησιμοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Απάντηση σε ένα από τα δυσκολότερα διλήμματα της πολιτικής του καριέρας καλείται να δώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και δεν αφορά μόνο την παραμονή του στην εξουσία αλλά την ίδια του την ύπαρξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά από 20 χρόνια στο τιμόνι της χώρας, βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της ήττας στις εκλογές και δείχνει διατεθειμένος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να το αποτρέψει.

Το δίλημμα λοιπόν, είναι αν θα κάνει τις εκλογές όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, έστω και νωρίτερα από την ημερομηνία που έχει προσδιοριστεί ή αν θα αναζητήσει πολιτικό καταφύγιο στα άρθρα 78 και 119 για να παρατείνει τη θητεία του για έναν ακόμη χρόνο.

Σενάρια πολέμου

Το σενάριο εργαλειοποίησης των δύο άρθρων του αναθεωρημένου τουρκικού Συντάγματος για αναβολή των εκλογών, βρίσκεται εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο της Αθήνας.

Ειδικά το άρθρο 78 που αναφέρεται αποκλειστικά στην περίπτωση πολέμου καθώς το 119 αφορά κυρίως σε εσωτερικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές.

Η όξυνση των τελευταίων ημερών δεν θεωρείται τυχαία.

Η Τουρκία στήνοντας διαρκώς «παγίδες» δείχνει πως θέλει να παρασύρει την Ελλάδα σε μία λάθος ενέργεια η οποία θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα προσφέρει στον Ερντογάν το άλλοθι που αναζητά για να παραμείνει στο Λευκό Σαράι. Αυτό που ανησυχεί κυρίως την Αθήνα, είναι πως οι γείτονες εμφανίζονται ανά πάσα στιγμή διατεθειμένοι να σπρώξουν την κατάσταση στα άκρα προκαλώντας ακόμη και ένα θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι συνεχόμενες υπερπτήσεις οπλισμένων μαχητικών αλλά και οι εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη, οι επικίνδυνοι ελιγμοί σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που απειλούν να εμβολίσουν ταχύπλοα του λιμενικού και περιστατικά όπως αυτό στο Φαρμακονήσι, δείχνουν την ξεκάθαρη αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων.

Την ίδια ώρα, οι γείτονες κλιμακώνουν και την ρητορική τους, διευρύνοντας το «casus belli» αφού πλέον απειλούν με πόλεμο ακόμη και αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη ή την Πελοπόννησο ή με εισβολή για την παρουσία δυνάμεων στα νησιά ενώ ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει συνεχώς την απειλή βαλλιστικού χτυπήματος λέγοντας πως η Αθήνα βρίσκεται εντός εμβέλειας των πυραύλων Tyfun.

Το κλίμα που καλλιεργεί η Άγκυρα προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ελληνική πλευρά, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους συμμάχους και ταυτόχρονα διατηρεί σε υψηλή επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε οποιαδήποτε πρόκληση να απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

Η Άγκυρα ωστόσο γνωρίζει πως το τίμημα ενός επεισοδίου θα είναι μεγάλο και τα οφέλη για τον Ερντογάν από περιορισμένα έως μηδενικά. Στο μυαλό του Τούρκου προέδρου φαίνεται πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιον δρόμο θα ακολουθήσει και όλα αναμένεται να κριθούν στο άμεσο προσεχές διάστημα. Ο Ερντογάν ανοίγει σταδιακά τα χαρτιά του μετρώντας τις αντιδράσεις πρώτα στο εσωτερικό και μετά στο εξωτερικό.

Η «προαναγγελία» των πρόωρων εκλογών σε συνδυασμό με την παραδοχή ότι πρόκειται για τις πιο σημαντικές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, αποτυπώνει την αγωνία του καθεστώτος για την επόμενη ημέρα. Η αιτιολογία των “εποχικών συνθηκών” δηλαδή των “μπάνιων του λαού” όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να πείθει κανέναν στη γείτονα, με την αντιπολίτευση να βλέπει προσπάθεια αιφνιδιασμού του εκλογικού σώματος αλλά και του πολιτικού συνασπισμού που δημιουργείται εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όσοι όμως γνωρίζουν καλά την κατάσταση στην Τουρκία, αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση των εκλογών δεν είναι εύκολη ούτε για τους άλλους υποψηφίους, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συσπειρωθούν πίσω από ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν στις κάλπες. Ίσως, πιο πιθανό να φαντάζει πλέον το σενάριο ο Ερντογάν να κερδίζει τις εκλογές αλλά το κόμμα του, το ΑΚΡ, να χάνει την κυβέρνηση. Για την Αθήνα πάντως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και αυτό που μεταφέρουν αρμόδιες πηγές είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αιφνιδιασμού, όποιο δρόμο και αν επιλέξει η Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ