ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στους Ταλιμπάν για τον πρίγκιπα Χάρι: «Είναι εγκληματίας πολέμου»

Οργή στους Ταλιμπάν για τον πρίγκιπα Χάρι: «Είναι εγκληματίας πολέμου»
Τα λεγόμενα του Χάρι στην αυτοβιογραφία του, μπορεί να τον θέσουν σε κίνδυνο τόσο τη σωματική του ακεραιότητα, όσο και το ίδιο το στέμμα αναφέρει AP /B John Stillwell

Για «εγκλήματα πολέμου» κατηγορεί τον πρίγκιπα Χάρι μέλος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στο οποίο αποκάλυψε ότι σκότωσε 25 Ταλιμπάν κατά τη στρατιωτική θητεία του στην ασιατική χώρα. 

Την οργή των Ταλιμπάν πυροδότησε ιδιαίτερα η φράση του Χάρι, πως έβλεπε τους στόχους του στο Αφγανιστάν ως «πίονια σκακιού».

«Οι άνθρωποι που σκότωσες δεν ήταν πιόνια σκακιού, ήταν άνθρωποι, είχαν οικογένειες που τους περίμεναν να επιστρέψουν. Μεταξύ των δολοφόνων των Αφγανών, δεν είχαν πολλοί την ευπρέπεια να παραδεχτούν τα εγκλήματα πολέμου που έχουν κάνει», δήλωσε απευθυνόμενος στον Δούκα του Σάσσεξ ο Ανάς Χακάνι, επιδραστικότατο μέλος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Το ντοκιμαντέρ του πρίγκιπα Χάρη, πυροδότησε και άλλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας. Πολλοί άσκησαν κριτική στον γλαφυρό τρόπο με τον οποίο περιέγραφε ο πρίγκιπας Χάρι τους στόχους του, με έναν πρώην στρατιώτη να τον κατηγορεί για μια «τραγική προσπάθεια να βάλει λεφτά, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα λάιφσταϊλ που δεν μπορεί να στηρίξει με διαφορετικό τρόπο».

«Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να μιλάει για τους αριθμούς των στόχων του. Είναι ανόητο και πραγματικά αξιοθρήνητο. Η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής είναι το πιο σοβαρό πράγμα εν ώρα καθήκοντος. Οι σοβαροί άνθρωποι δεν μιλάνε για ένα τέτοιο ζήτημα αντιμετωπίζοντάς το ως ένα παιχνίδι για να ξεπουλήσουν μερικά βιβλία», συμπλήρωσε απόστρατος στρατιωτικός.

Από την άλλη πλευρά, ο απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού στρατού, συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ τόνισε ότι τα λεγόμενα του Χάρι στην αυτοβιογραφία του, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα αλλά και να βλάψουν το στέμμα.

Σημειώνεται ότι, η στρατιωτική θητεία του πρίγκιπα τον καθιστούσε πιθανό στόχο τρομοκρατών, εξ ου και οι ανησυχίες που εξέφρασε για την ασφάλειά του όταν έφυγε από τη Βρετανία το 2020 παραιτούμενος από τα βασιλικά καθήκοντά του.

Σημειώνεται ότι, ο μικρότερος γιος του βασιλιά Καρόλου Γ΄υπηρέτησε για 10 χρόνια στον βρετανικό στρατό και συμμετείχε σε δύο αποστολές στο Αφγανιστάν, αρχικά το 2007-8 για 10 εβδομάδες και στη συνέχεια, ως πιλότος ελικοπτέρου, από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013. Παραιτήθηκε από τον στρατό το 2015.

Στο βιβλίο «Ο αναπληρωματικός» που πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα –αλλά ορισμένες εφημερίδες έχουν ήδη στην κατοχή τους αντίτυπα– ο πρίγκιπας αφηγείται ότι στο πλαίσιο της εκπαίδευσής του έμαθε να σκοτώνει τους εχθρούς και ότι αυτό αποτελούσε μέρος της δουλειάς του: «Πυροβολούμε όταν χρειάζεται, αφαιρούμε μια ζωή για να σώσουμε μια (άλλη) ζωή».

AP23005679988929.jpg
Tο βιβλίο «Ο αναπληρωματικός» πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδαAP Photo/Kin Cheung

Σύμφωνα με την Telegraph, για τη δεύτερη αποστολή του στο Αφγανιστάν αναφέρει ότι μπορούσε να καταγράφει τον αριθμό των θυμάτων χάρη στις κάμερες που διέθετε το ελικόπτερο «Απάτσι».

«Μου φαινόταν ουσιώδες να μην φοβάμαι αυτόν τον αριθμό. Λοιπόν, ο αριθμός για εμένα είναι 25. Δεν είναι ένας αριθμός που με γεμίζει ικανοποίηση, ούτε που με στεναχωρεί», γράφει ο 38χρονος πρίγκιπας.

Ο Χάρι θεωρούσε τα θύματα ως «πιόνια σκακιού» που αποσύρονται από την παρτίδα, όπως του είχαν μάθει στην εκπαίδευσή του επειδή είναι αδύνατον να σκοτώσεις έναν στόχο «αν τον θεωρείς άτομο».

«Είχα θέσει ως στόχο, από την πρώτη ημέρα, να μην πέσω ποτέ για ύπνο έχοντας αμφιβολίες για το γεγονός ότι είχα κάνει αυτό που έπρεπε, ότι είχα πυροβολήσει Ταλιμπάν και μόνο Ταλιμπάν, χωρίς αμάχους σε κοντινή απόσταση», διαβεβαιώνει. «Ήθελα να επιστρέψω στη Βρετανία σώος αλλά, ακόμη περισσότερο, ήθελα να επιστρέψω στο σπίτι μου με τη συνείδησή μου ακέραια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ