ΚΟΣΜΟΣ

Νότιο Σουδάν: Αναβρασμός μετά την κυκλοφορία βίντεο του προέδρου που κατουρήθηκε πάνω του

Νότιο Σουδάν: Αναβρασμός μετά την κυκλοφορία βίντεο του προέδρου που κατουρήθηκε πάνω του
Ο 71χρονος Σάλβα Κιιρ κυβερνά το Νότιο Σουδάν από την ανεξαρτησία του το 2011 (AP Photo/John Muchucha, File)

Αναβρασμός επικρατεί στο Νότιο Σουδάν, μετά το περιστατικό κατά το οποίο ο πρόεδρος της χώρας Σάλβα Κιιρ απαθανατίστηκε να κατουριέται πάνω του σε δημόσια εκδήλωση.

Το περιστατικό συνέβη στις 22 Δεκεμβρίου και έκτοτε έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, αφού πυροδότησε μια διαδικτυακή συζήτηση σε όλη την Αφρική, σχετικά με την ικανότητα του προέδρου να ηγείται της χώρας. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, ξεκίνησε και ένα ντιμπέιτ ηθικής φύσεως, σχετικά με το αν ήταν σωστό ή όχι να αναπαράγονται τα σχετικά πλάνα.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, εξι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης συνελήφθησαν από τις Αρχές του Νοτίου Σουδάν για τα πλάνα του προέδρου που κυκλοφόρησαν από το συγκεκριμένο περιστατικό, τα οποία έγιναν αμέσως viral.

Σε αυτά φαίνεται ο 71χρονος ηγέτης να στέκεται όρθιος για τον εθνικό ύμνο στα εγκαίνια ενός νέου δρόμου, χωρίς να καταλαβαίνει αρχικά τι συμβαίνει. Όταν στη συνέχεια σχηματίστηκε μια λιμνούλα στα πόδια του, κάποιοι από το περιβάλλον του το παρατήρησαν, ενώ το κινηματογραφικό συνεργείο που μετέδιδε ζωντανά την εκδήλωση έστρεψε απότομα την κάμερα μακριά από την τελετή.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν με την κατηγορία μη εξουσιοδοτημένης δημοσίευσης του βίντεο.

Η Ένωση Δημοσιογράφων του Νοτίου Σουδάν (UJOSS), η οποία αρχικά είχε αρνηθεί τις αναφορές ότι οι δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί για το βίντεο, ζήτησε να ολοκληρωθεί «γρήγορα» η έρευνα.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας και της ικανότητας του 71χρονου προέδρου να κυβερνήσει ένα έθνος που παλεύει με τις συγκρούσεις, την πείνα και την κλιματική αλλαγή.

Πολλοί υποστήριξαν ότι το περιστατικό έδειξε ότι ο Κιιρ δεν ήταν αρκετά καλά για να κυβερνήσει, ενώ αρκετοί άλλοι επέκριναν την κοινοποίηση του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ήταν ασέβεια προς έναν άνδρα της ηλικίας του.

Ο Κιιρ κυβερνά το Νότιο Σουδάν από την ανεξαρτησία του το 2011, μια προεδρία που αμαυρώθηκε από χρόνιες μάχες με μια αποσχισμένη φατρία του κυβερνώντος Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν, με επικεφαλής τον αντίπαλο του Κιιρ, Ρικ Μαχάρ. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει και η χώρα έχει υποστεί σεξουαλική βία, καταστολή της αντιπολίτευσης και διαφθορά.

Δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές στη χώρα από τότε που ανέλαβε ο Κιίρ, αν και έχουν προγραμματιστεί για το 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ