ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Θα τηρήσουμε την εκεχειρία στην Ουκρανία - Βομβαρδισμούς καταγγέλλει το Κίεβο

Ρωσία: Θα τηρήσουμε την εκεχειρία στην Ουκρανία - Βομβαρδισμούς καταγγέλλει το Κίεβο
Από την πλευρά του, το Κίεβο συχνά έχει καταγγείλει τις ρωσικές δυνάμεις για βομβαρδισμό περιοχών με άμαχο πληθυσμό AP

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του στην Ουκρανία θα τηρήσουν την εκεχειρία που διέταξε μονομερώς η Μόσχα, για να τιμήσει την γιορτή των Χριστουγέννων μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, παρά την απόρριψη της προσφοράς κατάπαυσης του πυρός από την Ουκρανία.

Στην ημερήσια ενημέρωσή του το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του ανταπέδωσαν μόνο πυρά πυροβολικού κατά δυνάμεων της Ουκρανίας, τις οποίες κατηγορούν ότι βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων.

Από την πλευρά του, το Κίεβο συχνά έχει καταγγείλει τις ρωσικές δυνάμεις για βομβαρδισμό περιοχών με άμαχο πληθυσμό.

Η Ουκρανία απέρριψε την προσφορά εκεχειρίας της Μόσχα ως ένα κυνικό τρικ που σχεδιάστηκε για να δώσει στις ρωσικές δυνάμεις την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να εξοπλιστούν, ανακοινώνοντας ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την ανακατάληψη περιοχών που ελέγχει η Μόσχα.

Αμφισβητούν την εκεχειρία οι Ουκρανοί

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί, μέσω αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Κύριλλο Τιμοσένκο, ισχυρίζονται πως συνεχίζονται κανονικά οι μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων, παρά την μονομερή εκεχειρία που πρότεινε ο Πούτιν ώστε να συμπέσει με την ημέρα που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα του.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν πυροσβεστικό σταθμό στην πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας σε μια επίθεση που άφησε αρκετούς νεκρούς ή τραυματίες, δήλωσε κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος, παρά τη μονομερή κήρυξη 36ωρης εκεχειρίας από τη Μόσχα.

Στην καθημερινή του ενημέρωση, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στην σκληρά αμφισβητούμενη περιοχή γύρω από την πόλη Κρεμίνα στην επαρχία Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, οι μάχες επικεντρώθηκαν σε πυκνά δασώδη εδάφη στα δυτικά της πόλης, όπου «γίνονται μάχες σώμα με σώμα».

«Με τα κωνοφόρα δάση να παρέχουν κάποια κάλυψη από την εναέρια παρατήρηση ακόμη και το χειμώνα, και οι δύο πλευρές είναι πολύ πιθανό να αγωνίζονται να υπερισχύσουν μέσω του πυροβολικού», τονίζει το υπουργείο και συνεχίζει:

«Οι Ρώσοι διοικητές πιθανότατα θα θεωρήσουν την πίεση γύρω από την Κρεμίνα ως απειλή για τη δεξιά πλευρά του τομέα του Μπαχμούτ, την οποία βλέπουν ως κλειδί για να καταστεί δυνατή οποιαδήποτε μελλοντική προέλαση για την κατάληψη της υπόλοιπης περιφέρειας του Ντόνετσκ».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι σέβεται τη μονομερή κατάπαυση του πυρός και κατηγόρησε τις δυνάμεις της Ουκρανίας για συνεχή βομβαρδισμό.

Παράλληλα, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της πόλης Σεβαστούπολη στην Κριμαία δήλωσε σήμερα, Σάββατο (7/1) πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), στην πιο πρόσφατη προσπάθεια ουκρανικής επίθεσης, όπως τη χαρακτήρισε, στο λιμάνι που είναι η έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Μιχαήλ Ραζβοζάεφ, ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία κυβερνήτης της πόλης, διατύπωσε τον ισχυρισμό αυτόν στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, υποστηρίζοντας ότι το περιστατικό σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιανουαρίου (σήμερα), ημέρα των Χριστουγέννων σήμερα με το παλαιό ημερολόγιο.

«Ακόμη και η ιερά εορτή των Χριστουγέννων δεν ήταν λόγος για εκείνους τους άσπλαχνους ανθρώπους να σταματήσουν τις προσπάθειές τους να επιτεθούν στην Ηρωική μας Πόλη», έγραψε ο Ραζβοζάεφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ