ΚΟΣΜΟΣ

Φιλντισένιο κουτάλι 3.000 ετών επέστρεψαν οι ΗΠΑ στην Παλαιστινιακή Αρχή

Φιλντισένιο κουτάλι 3.000 ετών επέστρεψαν οι ΗΠΑ στην Παλαιστινιακή Αρχή
Η χρήση του κουταλιού, που χρονολογείται στο 800 με 700 πΧ, εκτιμάται πως ήταν τελετουργική, για τη ρίψη λιβανιού σε φωτιές που άναβαν ως προσφορά στους θεούς ή στους νεκρούς CNNi/Manhattan District Attorney's Office

Ένα κουτάλι από ελεφαντόδοντο της εποχής του σιδήρου, σχεδόν 3.000 ετών, επαναπατρίστηκε από τις ΗΠΑ στην Παλαιστίνη.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Ουάσιγκτον επιστρέφει αρχαίο αντικείμενο στην Παλαιστινιακή αρχή, σύμφωνα με το CNNi.

Η χρήση του κουταλιού, που χρονολογείται στο 800 με 700 πΧ, εκτιμάται πως ήταν τελετουργική, για τη ρίψη λιβανιού σε φωτιές που άναβαν ως προσφορά στους θεούς ή στους νεκρούς.

Για την επιστροφή του αρχαίου αντικείμενου, διοργανώθηκε ειδική τελετή στη Βηθλεέμ.

Η Παλαιστίνια υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Ρουλά Μααγιάχ, δήλωσε ότι το αντικείμενο «αποκτά την πραγματική επιστημονική και αρχαιολογική του αξία, στην τοποθεσία που ανήκει».

Σύμφωνα με την ίδια, το κουτάλι είχε κλαπεί από την περιοχή Khirbet al-Koum στη Χεβρώνα.

Ο επικεφαλής του γραφείου παλαιστινιακών υποθέσεων των ΗΠΑ, Τζορτζ Νολ, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, δήλωσε ότι η επιστροφή του αντικειμένου αποτελεί «μια ιστορική στιγμή για Αμερικανούς και Παλαιστινίους και απόδειξη της πίστης μας στη δύναμη των πολιτιστικών ανταλλαγών, ως μέσο για την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης, σεβασμού και συνεργασίας».

Το φιλντισένιο κουτάλι, κατασχέθηκε από τις αμερικανικές αρχές, κατά τη διάρκεια πολυεθνικής ποινικής έρευνας σε βάρος του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, Μάικλ Στάινχαρντ.

Ο Στάινχαρντ παρέδωσε 180 κλεμμένα κειμήλια των οποίων η αξία αποτιμάται στα 70 εκατ. δολάρια και το Δεκέμβριο του 2021, προχώρησε σε συμφωνία βάσει της οποίας του απαγορεύεται δια βίου η απόκτησης αρχαιοτήτων, όπως μετέδιδε τότε το CNNi.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο Στάινχαρντ, ένας από τους πιο μεγάλους συλλέκτες αρχαιοτήτων παγκοσμίως, είχε στην κατοχή του κλεμμένα αντικείμενα από 11 διαφορετικές χώρες που μεταφέρθηκαν λαθραία στις ΗΠΑ, από 12 εγκληματικά δίκτυα.

Οι δικηγόροι του Στάινχαρντ, Άντριου Τζ. Λεβάντερ και Θιοντόρ Β. Ουέλς Τζουνιορ, ανέφεραν σε δήλωσή τους στο CNNi εκείνη την εποχή, ότι ο πελάτης τους ήταν ικανοποιημένος που δεν του απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες και ότι τα «αντικείμενα είχαν ληφθεί παράνομα από άλλα άτομα και θα επιστραφούν στις χώρες στις οποίες ανήκουν».

Έκτοτε οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επιστρέψει αρκετά από τα κλεμμένα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κειμήλιο αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων στη Λιβύη και δύο αρχαία αντικείμενα στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2022. Ακόμη 39 αρχαιότητες αξίας 5 εκατ. δολαρίων, επέστρεψαν στο Ισραήλ τον Μάρτιο του 2022 και 58 στην Ιταλία, μεταξύ των οποίων 21 αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί από το Μουσείο Τέχνης Metropolitan, το Σεπτέμβριο του 2022.

Written by Issy Ronald, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ