ΚΟΣΜΟΣ

Οι Σερβοβόσνιοι βραβεύουν τον Πούτιν με «μετάλλιο τιμής»

Οι Σερβοβόσνιοι βραβεύουν τον Πούτιν με «μετάλλιο τιμής»
«Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της συνεργασίας και των πολιτικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας Σέρπσκα και της Ρωσίας», δήλωσε Ντόντικ AP Photo/Radivoje Pavicic

Ο Σερβοβόσνιος αυτονομιστής ηγέτης, Μίλοραντ Ντόντικ, απένειμε την Κυριακή στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το ανώτατο μετάλλιο τιμής για την «πατριωτική ανησυχία και αγάπη» του για τα εδάφη της Βοσνίας που ελέγχονται από τους Σέρβους.

«Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της συνεργασίας και των πολιτικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ της RS (Δημοκρατίας Σέρπσκα) και της Ρωσίας», δήλωσε ο Μίλοραντ Ντόντικ, στην τελετή απονομής των βραβείων στο σερβοβόσνιο προπύργιο της Μπάνια Λούκα.

Ο Ντόντικ, ο οποίος επισκέφθηκε τον Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μόσχα, διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο παρά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το μετάλλιο θα απονεμηθεί στον Πούτιν κατά την επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης, Ιγκόρ Καλμπούκοφ.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το βραβείο είναι μια επιβεβαίωση του στρατηγικού προσδιορισμού των σχέσεών μας με στόχο την ενίσχυση της φιλίας του αδελφικού μας λαού», είπε στην τελετή.

Σημειώνεται πως η Μόσχα έχει κατηγορηθεί συχνά από τη Δύση ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Βοσνία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια δι’ αντιπροσώπων (proxy) στη Σερβία και τη Βοσνία.

Ο Ντόντικ έχει υποστηρίξει ανοιχτά την απόσχιση του σερβικού ελεγχόμενου μισού της Βοσνίας από μια Βοσνιο-Κροατική ομοσπονδία για να ενωθεί με τη γειτονική Σερβία.

Μια ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ το 1995, τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία. Ο πόλεμος, κόστισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους, άφησε εκατομμύρια άστεγους, αλλά και τη χώρα βαθιά διχασμένη μεταξύ των τριών βασικών εθνοτικών ομάδων της. Η Μόσχα εκμεταλλεύεται τις διαιρέσεις υποστηρίζοντας σιωπηρά τις αυτονομιστικές πολιτικές του Ντόντικ, όπως σχολιάζει το Associated Press.

Η βράβευση Πούτιν έγινε με την ευκαιρία της «ημέρας της Δημοκρατίας Σέρπσκα», η οποία έχει κριθεί παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο της Βοσνίας. Σηματοδοτεί την ημέρα που οι Σερβοβόσνιοι διακήρυξαν ότι αποσχίζονται από τη Βοσνία το 1992 με στόχο τον διαχωρισμό των σερβικών περιοχών του βαλκανικού κράτους και τη συνένωση τους με τη Σερβία.

Οι εντάσεις ήταν πολλές στη Βοσνία, καθώς οι Σέρβοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τους κύριους εορτασμούς τους στα περίχωρα του Σεράγεβο τη Δευτέρα, την πόλη που κράτησαν υπό πολιορκία για τρία χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον πόλεμο, από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς και τους ελεύθερους σκοπευτές της πρωτεύουσας της Βοσνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ