ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συνάντηση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα υπό την πίεση απεργιών

Βρετανία: Συνάντηση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα υπό την πίεση απεργιών
Η βρετανική κυβέρνηση έχει στα σκαριά νομοσχέδιο που θα βάλει φρένο στις απεργίες AP / Leon Neal/Pool Photo

Λύση στην απεργία που έχει παραλύσει τη Βρετανία θα επιδιώξει σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα συνδικάτα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα (09/01) αφορούν στις μισθολογικές αυξήσεις στον δημόσιο τομέα για το επόμενο οικονομικό έτος (2023-2024).

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να συζητάμε σωστά και για αυτό τον λόγο η Δευτέρα είναι τόσο σημαντική. Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες», δήλωσε χθες, Κυριακή, μιλώντας στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες από εργαζόμενους στους κλάδους της υγείας, των μεταφορών και της συνοριακής αστυνομίας. Οι εργαζόμενοι ζητούν μισθολογικές αυξήσεις λόγω του πληθωρισμού.

Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους έχουν θέσει τη χώρα σε απεργιακό κλοιό ήδη από το καλοκαίρι, ενώ συνέχισαν τις κινητοποιήσεις μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Νέες απεργίες στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας

Εξελίξεις αναμένονται και στον τομέα της Παιδείας, καθώς αργότερα αυτή την εβδομάδα (9-13/1) θα γνωστοποιηθούν τα αποτέλεσματα των ψηφοφοριών των συνδικάτων των εκπαιδευτικών του δημοσιου τομέα.

Στο «χορό» των απεργιών βρίσκεται καιρό τώρα το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, με το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS) να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης έπειτα από χρόνια υποχρηματοδότηση, ενώ η κατάσταση χειροτέρευσε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η συνθήκη αυτή βρίσκει τους ασθενείς αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου αναμονής ασθενοφόρου ή ενός γιατρού στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Γιατροί και οι διοικήσεις των νοσοκομείων ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα και η κυβέρνηση οργάνωσε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο (7/1), μετά την οποία ο Σούνακ ζήτησε να υιοθετηθεί μια «τολμηρή και ριζοσπαστική» προσέγγιση.

Αισιοδοξία για την πρόθεση διαβούλευσης

Συνοπτικά, το νοσηλευτικό προσωπικό ζητεί μισθολογικές αυξήσεις, με την κυβέρνηση της Βρετανίας να απαντά ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν αντέχουν κάτι τέτοιο.

«Η κυβέρνηση ήταν πάντα ξεκάθαρη ότι χαίρεται να συζητά για μισθούς που είναι υπεύθυνοι, τους οποίους μπορεί να αντέξει η χώρα. Αυτό ήταν πάντα ξεκάθαρο» υπογράμμισε στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή (8/1) στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να έχουμε μια λογική, ειλικρινή συζήτηση για το μισθολογικό, το πιο σημαντικό είναι ότι συνομιλούμε».

Η ανακοίνωση των συνομιλιών προκάλεσε «λίγη αισιοδοξία» σχετικά με την επιθυμία της κυβέρνησης να τερματίσει την αντιπαράθεση, δήλωσε χθες η Πατ Κάλεν, γενική γραμματέας του Royal College of Nursing (RCN), του κυριότερου συνδικάτου των νοσηλευτών.

«Ωστόσο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, η αυριανή συνάντηση (…) δεν αφορά τις διαπραγματεύσεις, δεν αφορά το μισθολογικό των νοσηλευτών και δεν αφορά τα ζητήματα για τα οποία διαμαρτυρόμαστε», πρόσθεσε.

Η κ. Κάλεν δήλωσε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έρχεται στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Αυτό αποτελεί μια κίνηση κατά τη γνώμη μου. Αλλά θα πρέπει να γίνει για να συζητηθεί το μισθολογικό του 2022- 2023».

Στα σκαριά νομοσχέδιο που θα βάλει φρένο στις απεργίες

Στο μεταξύ η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο θα διασφαλίζει ότι θα εξακολουθήσουν να παρέχονται ελάχιστες υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα προκειμένου να περιορίζονται οι επιπτώσεις από τις απεργίες, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των συνδικάτων.

Πολλά συνδικάτα, όπως το ισχυρό RMT των εργαζομένων τις δημόσιες συγκοινωνίες, προειδοποίησαν ότι θα συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα υπό την αιγίδα του Trade Union Congress (TUC), της συνομοσπονδίας συνδικάτων Βρετανίας και Ουαλίας, εγείροντας φόβους για την κήρυξη γενικής απεργίας, της πρώτης από το 1926.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ