ΚΟΣΜΟΣ

Πιέσεις στη Γερμανία για αποστολή Leopard στην Ουκρανία – Δεν θα αποφασίσουμε μόνοι, λέει ο Σολτς

Πιέσεις στη Γερμανία για αποστολή Leopard στην Ουκρανία – Δεν θα αποφασίσουμε μόνοι, λέει ο Σολτς
Το Κίεβο αξιώνει να σταλούν πιο βαριά άρματα, ιδίως Λέοπαρντ, που θα αποτελούσαν άλλης τάξης στρατιωτική βοήθεια (AP Photo/Markus Schreiber)

Την ανάγκη συντονισμού στις παραδόσεις όπλων στον ουκρανικό στρατό με τους συμμάχους της χώρας του επανέλαβε χθες Δευτέρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς εντείνεται η πίεση στο Βερολίνο να στείλει στο Κίεβο άρματα κύριας μάχης Leopard 2.

Ο Σολτς, που έχει τονίσει επανειλημμένα πως θεωρεί σημαντικό η Δύση να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να μη δώσει λόγους στη Ρωσία να τη θεωρήσει μέρος της σύρραξης, επισήμανε πως οι σύμμαχοι «προετοίμαζαν, συζητούσαν και οργάνωναν καιρό» τις παραδόσεις των οπλικών συστημάτων αυτών.

Το Κίεβο αξιώνει να σταλούν πιο βαριά άρματα, ιδίως Λέοπαρντ, που θα αποτελούσαν άλλης τάξης στρατιωτική βοήθεια.

Όμως η Γερμανία «δεν θα ενεργήσει μόνη της», επέμεινε ο καγκελάριος Σολτς σε εκδήλωση του κόμματός του, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). «Η Γερμανία θα είναι πάντα ενωμένη με τους φίλους και τους συμμάχους της (...) οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο σε αυτή την τόσο επικίνδυνη κατάσταση».

Η κυβέρνηση της Γερμανίας υπογραμμίζει πως είναι από τους βασικούς προμηθευτές όπλων της Ουκρανίας μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου 2022, απορρίπτοντας τις επικρίσεις για υπερβολικό δισταγμό, αφού πέρυσι έσπασε αρκετά ταμπού που είχαν ρίζες στην αιματηρή ιστορία της τον 20ό αιώνα και, μεταξύ άλλων, αποφάσισε να στείλει όπλα σε εμπόλεμη ζώνη.

Μολαταύτα, το Κίεβο και άλλοι επικρίνουν ειδικά το SPD διότι κατά την άποψή τους ενεργεί με μεγάλη βραδύτητα και μοιάζει να περιμένει άλλοι σύμμαχοι να αναλάβουν πρωτοβουλία πρώτοι. Τα δυο ήσσονα κόμματα της κυβέρνησης συμμαχίας (Πράσινοι, Ελεύθεροι Δημοκράτες) τάσσονται πολύ πιο μεγαλόφωνα υπέρ της αλλαγής κλίμακας της στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο.

Η Γερμανία δεν αποκλείει την παράδοση Λέοπαρντ στην Ουκρανία στο μέλλον, δήλωσε χαρακτηριστικά το σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία περίπου δέκα άρματα κύριας μάχης Challenger 2, μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.

Το Κίεβο θέλει να του παραδοθούν περίπου 300 άρματα κύριας μάχης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ