ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Σολεντάρ, λέει το Λονδίνο – Ζελένσκι: «Κρατάμε ακόμα»

Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Σολεντάρ, λέει το Λονδίνο – Ζελένσκι: «Κρατάμε ακόμα»
Οι ρωσικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες επικεντρώθηκαν στη Σολεντάρ σε μια προφανή προσπάθεια να αποκοπεί η πόλη (AP Photo/Libkos, File)

Η Ρωσία πιθανότατα κατέχει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πόλης Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία, λέει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. «Κρατάμε ακόμα», υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην καθημερινή του ενημέρωση που δημοσιεύτηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης (10/1), το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η Ρωσία και η ομάδα Βάγκνερ «πιθανότατα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος» της Σολεντάρ εν μέσω σκληρών μαχών για την πόλη του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο, η Ρωσία και η ομάδα Βάγκνερ έχουν σημειώσει προόδους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και προσθέτει πως πιθανώς προσπαθεί έντονα να αποκλείσει το Μπαχμούτ από τον Βορρά και να «διαταράξει τις γραμμές επικοινωνίας».

Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι είναι «απίθανο να καταλάβει την πόλη άμεσα επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν σταθερές αμυντικές γραμμές σε βάθος και ελέγχουν τις οδούς ανεφοδιασμού».

Οι ρωσικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες επικεντρώθηκαν στη Σολεντάρ σε μια προφανή προσπάθεια να αποκοπεί η πόλη.

Ζελένσκι: «Κρατάμε γερά»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, στο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό το βράδυ της Δευτέρας, υποστήριξε ότι το Μπαχμούτ και η Σολεντάρ «κρατούν γερά» παρά τις εκτεταμένες καταστροφές.

Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για νέες, σφοδρότερες επιθέσεις στη Σολεντάρ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχει μείνει τοίχος όρθιος» και πως «η γη καλύπτεται από πτώματα».

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεν έχει απομείνει ούτε τοίχος όρθιος… Λόγω της ανθεκτικότητας των πολεμιστών μας εκεί, στη Σολεντάρ, έχουμε κερδίσει επιπλέον χρόνο και επιπλέον δύναμη για την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι

Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον στρατηγό Βάλερι Ζαλουζνι, έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία προετοιμάζει νέα στρατεύματα για μια νέα, μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία, πιθανώς στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Τα ρωσικά στρατεύματα κάνουν άλλη μια προσπάθεια να προχωρήσουν στην πόλη Σολεντάρ στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς, σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ