ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση να κηρυχθεί «εκτός νόμου» το HDP - Νέες προεκλογικές μεθοδεύσεις Ερντογάν

Πρόταση να κηρυχθεί «εκτός νόμου» το HDP - Νέες προεκλογικές μεθοδεύσεις Ερντογάν
AP Photo/Burhan Ozbilici

Τη διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ζήτησε ο Τούρκος εισαγγελέας, λίγους μήνες τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Στην επιστολή που έστειλε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν, προσάπτει στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) κατηγορίες για τρομοκρατία και σύνδεση «με οργανικό τρόπο» με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».

Το φιλοκουρδικό HDP είναι το τρίο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού Κοινοβουλίου και η κίνηση αυτή εντάσσεται από δυτικούς παρατηρητές, στην ευρύτερη προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποδυναμώσει ή να «εξαφανίσει» τους πολιτικούς του αντιπάλους. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι επίκειται η σύλληψη περίπου 400 μελών του κόμματος, για το οποίο ο εισαγγελέας αναφέρει ότι «ενεργούν σαν γραφείο στρατολόγησης του ΡΚΚ».

Αν και για να τεθεί εκτός νόμου το HDP απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των 15 μελών του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ωστόσο, η Άγκυρα ως προειδοποιητική βολή, το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την κρατική επιχορήγηση με οκτώ ψήφους υπέρ και επτά κατά.

«Η δημοκρατία στην Τουρκία είναι σε ελεύθερη πτώση, είναι αδιανόητο για μία χώρα που ανήκει στο συμβούλιο της Ευρώπης να θέτει περιορισμούς στη λειτουργία των κομμάτων, είναι μια ενέργεια που γυρίζει την Τουρκία πολλές δεκαετίες πίσω» σχολιάζουν κύκλοι της Αθήνας.

Η ψηφοφορία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου το HDP θα πρέπει να παρουσιάσει την υπερασπιστική γραμμή του. Η εξέλιξη αυτή πάντως, αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων στην Τουρκία με το κλίμα να είναι ήδη τεταμένο από την καταδίκη του μεγάλου πολιτικού αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ