ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Δικαστικό «φρένο» στη συμφωνία Τρίπολης - Άγκυρας για τους υδρογονάνθρακες

Λιβύη: Δικαστικό «φρένο» στη συμφωνία Τρίπολης - Άγκυρας για τους υδρογονάνθρακες
Το Διοικητικό Δικαστήριο Τρίπολης, εδρεύει στην περιοχή επιρροής του Πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά και κατ’ επέκταση δίνει μια ακόμα παραπάνω συμβολική αξία στην εξέλιξη αυτή State Lands Commission via AP, (ΑΡΧΕΙΟ)

«Φρένο» στη συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας για συνεργασία στους υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο επιχειρεί να βάλει απόφαση του δικαστηρίου της Τρίπολης.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Δικαστήριο Τρίπολης, που εδρεύει στην περιοχή επιρροής του Πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά και κατ’ επέκταση δίνει μια ακόμα παραπάνω συμβολική αξία στην εξέλιξη αυτή, απεφάνθη υπέρ της αναστολής της συμφωνίας για τη συνεργασία στους υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου του 2022.

Η δικαστική απόφαση, βασίζεται σε νομοθεσία του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου της Λιβύης που είναι σε ισχύ από το 2013 και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

«Απαγορεύεται στην προσωρινή κυβέρνηση να υπογράφει με οποιονδήποτε τρόπο συμφωνίες υπό την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης, επί της χερσαίας, θαλάσσιας και εναέριας επικράτειάς του, καθώς επίσης και συμφωνίες για την οριοθέτηση των συνόρων ή την εκμετάλλευση φυσικών στρατηγικών πόρων, εκτός εάν εγκριθεί από το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο».

Τρίπολη όπως Άγκυρα

Την ίδια ώρα, η κρατική εταιρία πετρελαίων της Λιβύης ζητά από την προσωρινή κυβέρνηση του Αμπντέλ Χαμίτ Ντμπεϊμπά να παρέμβει, ώστε να σταματήσουν οι έρευνες που πραγματοποιεί η Ελλάδα νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), ακολουθώντας πιστά το «εγχειρίδιο» της τουρκικής προκλητικότητας, έστειλε επιστολή στον προσωρινό πρωθυπουργό της Τρίπολης με την οποία ζητά την παρέμβαση του ώστε να σταματήσουν αμέσως οι έρευνες που πραγματοποιεί η ExxonMobil στα θαλασσοτεμάχια της Κρήτης. Αναφέρεται μάλιστα σε «αμφισβητούμενες» περιοχές και σε οικόπεδα που ανήκουν σε λιβυκές θάλασσες, παραβιάζοντας όχι μόνο κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου αλλά και κοινής λογικής αφού ακόμη και με τον κανόνα της μέσης γραμμής, τα οικόπεδα αυτά απέχουν δεκάδες ναυτικά μίλια από τις περιοχές ελέγχου της Λιβύης.

«Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τα σεισμικά δεδομένα περιοχών κοντά στα όρια των θαλασσίων συνόρων, ειδικά των περιοχών που βρίσκονται δίπλα στο σημείο 16 της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φυσικά, η Τρίπολη γνωρίζει ότι βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας δεν υπάρχει τίποτε αμφισβητούμενο στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτές οι κινήσεις όμως, μαρτυρούν πως η Τουρκία και η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης που λειτουργεί ως μαριονέτα της Άγκυρας, ετοιμάζονται να θέσουν σε «εφαρμογή» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μόνο έτσι θα μπορούσε να εγείρει αξιώσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή η Τρίπολη και φυσικά μόνο με τις πλάτες της Τουρκίας.

«Θερμαίνουν» τα νερά

Στην επιστολή που έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, υπενθυμίζεται η αποστροφή της προσωρινής υπουργού Εξωτερικών, η οποία είχε μιλήσει για «ανεύθυνες πράξεις» της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ισχυριστεί ότι Άγκυρα και Τρίπολη θα διαμαρτυρηθούν από κοινού για τις ελληνικές έρευνες στα νότια της Κρήτης.

Για την Αθήνα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πίσω από τις προκλητικές κινήσεις του GNU βρίσκεται η Τουρκία. Ένα νέο μέτωπο στα νότια της Ελλάδας θα εξυπηρετούσε τη στρατηγική των γειτόνων που αναζητούν με κάθε τρόπο ένα επεισόδιο με την Ελλάδα.

Τα Επιτελεία ωστόσο, έχουν ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εμφάνισης τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή με το πρόσχημα της υποστήριξης της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης ή της προστασίας του παράνομου μνημονίου που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Σχέδια αντιμετώπισης ενός τέτοιου περιστατικό έχουν καταρτιστεί εδώ και καιρό και προβλέπουν κλιμακωτές αντιδράσεις, ανάλογα με τον βαθμό της πρόκλησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ