ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Ισχυρές πιέσεις στη Γερμανία για παράδοση αρμάτων μάχης

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Ισχυρές πιέσεις στη Γερμανία για παράδοση αρμάτων μάχης
Το Κίεβο αξιώνει να σταλούν πιο βαριά άρματα, ιδίως Λέοπαρντ, που θα αποτελούσαν άλλης τάξης στρατιωτική βοήθεια AP Photo/Efrem Lukatsky

Σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε την Τρίτη (10/1) ότι όσο το Βερολίνο δεν παραδίδει στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard, «άμαχοι θα σκοτώνονται».

Σημειώνεται ότι, το Βερολίνο δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Κιέβου για παράδοση αρμάτων μάχης Leopard.

Ειδικότερα, ο Κουλέμπα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη της Γερμανίδας ομολόγου του, Αναλένα Μπέρμποκ, στο Χάρκοβο δήλωσε ότι «όσο περισσότερο καθυστερεί μια τέτοια απόφαση, τόσο περισσότερα θύματα, τόσο περισσότεροι θάνατοι αμάχων θα υπάρξουν».

Πιέσεις στη Γερμανία για αποστολή Leopard

Την ανάγκη συντονισμού στις παραδόσεις όπλων στον ουκρανικό στρατό με τους συμμάχους της χώρας του επανέλαβε τη Δευτέρα (9/1), ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς εντείνεται η πίεση στο Βερολίνο να στείλει στο Κίεβο άρματα κύριας μάχης Leopard 2.

Ο Σολτς, που έχει τονίσει επανειλημμένα πως θεωρεί σημαντικό η Δύση να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να μη δώσει λόγους στη Ρωσία να τη θεωρήσει μέρος της σύρραξης, επισήμανε πως οι σύμμαχοι «προετοίμαζαν, συζητούσαν και οργάνωναν καιρό» τις παραδόσεις των οπλικών συστημάτων αυτών.

Το Κίεβο αξιώνει να σταλούν πιο βαριά άρματα, ιδίως Λέοπαρντ, που θα αποτελούσαν άλλης τάξης στρατιωτική βοήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ