ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Ακύρωσε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία - Εξηγήσεις ζητά η Μόσχα

Αρμενία: Ακύρωσε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία - Εξηγήσεις ζητά η Μόσχα
Η Μόσχα αναμένεται να ζητήσει από τη Γερεβάν να διευκρινίσει τη θέση της AP / Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo

Η Αρμενία αρνήθηκε να φιλοξενήσει στρατιωτικές ασκήσεις που αναμένονταν να πραγματοποιηθούν από τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια συμμαχία μετασοβιετικών χωρών υπό την ηγεσία της Ρωσίας, στο φόντο της έντασης ανάμεσα στη Γερεβάν και τη Μόσχα.

Ειδικότερα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει το 2022 ότι η Αρμενία θα φιλοξενούσε τις ετήσιες ασκήσεις του οργανισμού που αποτελείται από έξι κράτη, τη Ρωσία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο aljazeera.

Ωστόσο, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν «ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας ενημέρωσε το κοινό επιτελείο του Οργανισμού ότι στην παρούσα κατάσταση, θεωρούμε παράλογο να φιλοξενήσουμε τις ασκήσεις του CSTO στην περιοχή της Αρμενίας. Τουλάχιστον, δεν θα πραγματοποιηθούν τη φετινή χρονιά στην Αρμενία».

Όταν ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτήθηκε για την ακυρωθείσα στρατιωτική άσκηση, δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένεται να ζητήσει από τη Γερεβάν να διευκρινίσει τη θέση της, ενώ πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση η Αρμενία αποτελεί στενό σύμμαχό μας και θα συνεχίσουμε το διάλογο, συμπεριλαμβανομένων και πιο πολύπλοκων θεμάτων».

Η κίνηση αυτή του Πασινιάν έπεται της άρνησής του το 2022, να υπογράψει ένα καταληκτικό έγγραφο μιας συνάντησης που διεξήχθη μεταξύ των ηγετών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στη Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας.

Αρμενία: Επικρίνει την αδράνεια των Ρώσων στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν παράγωγο της δυσαρέσκειας της Αρμενίας αναφορικά με την αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μια δυσαρέσκεια που είχε εκφράσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν στις 27 Δεκεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι, η Αρμενία κατηγορεί τους Αζέρους μαχητές ότι έχουν αποκλείσει από τα μέσα Δεκεμβρίου μια ζωτικής σημασίας διαδρομή που συνδέει την Αρμενία με εδάφη που ελέγχονται από Αρμένιους αυτονομιστές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή που αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές των χρόνων του 1990 και όπου οι κάτοικοι φοβούνται πως θα ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση.

Ο αποκλεισμός πραγματοποιήθηκε παρά την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, που αποφασίστηκε κατόπιν της υπογραφής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν το 2020.

Ο αποκλεισμένος διάδρομος του Λατσίν «θα έπρεπε να τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων στρατιωτών της ειρήνης και η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εγγυήθηκε την ελεύθερη κυκλοφορία επιβατών και εμπορευμάτων» στον άξονα αυτόν, είχε δηλώσει ο Πασινιάν στη διάρκεια συνάντησής του με τον Πούτιν στο περιθώριο συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών που προήλθαν από το τέως σοβιετικό μπλοκ στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοανατολική Ρωσία.

Όμως «φαίνεται πως ο διάδρομος Λατσίν δεν είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων στρατιωτών της ειρήνης. Και, βέβαια, θα ήθελα να συζητήσω αυτή την κατάσταση και τις επιλογές που υπάρχουν» πρόσθεσε κατά την έναρξη της συνάντησης αυτής που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ