ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέα έκκληση στη Δύση για στρατιωτική βοήθεια - Αναστολή ιθαγένειας πολιτικών

Ουκρανία: Νέα έκκληση στη Δύση για στρατιωτική βοήθεια - Αναστολή ιθαγένειας πολιτικών
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως αναστέλλει την ουκρανική ιθαγένεια τεσσάρων φιλορώσων πολιτικών AP Photo/Carolyn Kaster

Έκκληση για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ της Τρίτης (10/1), αιτούμενος από τις χώρες της Δύσης νέα προηγμένα οπλικά συστήματα.

Ειδικότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε κρίσιμη αυτή τη βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις προκειμένου να κλιμακώσει τις επιθέσεις της.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε ότι «ο ελεύθερος κόσμος έχει ό,τι είναι απαραίτητο για να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα και να επιφέρει μια ιστορική ήττα για το κράτος-τρομοκράτη».

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως αναστέλλει την ουκρανική ιθαγένεια τεσσάρων φιλορώσων πολιτικών, μεταξύ αυτών και του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος κατηγορείται από το Κίεβο για εσχάτη προδοσία.

«Βάσει εγγράφων που συντάχθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας και μετανάστευσης, και σύμφωνα με το Σύνταγμα, αποφάσισα να ανακαλέσω την ιθαγένεια τεσσάρων πολιτών» δήλωσε ο Ζελένσκι και κατονόμασε τους Βίκτορ Μεντβεντσούκ, Τάρας Κόζακ, Ρενάτ Κούζμιν και Αντρίι Ντέρκατς.

Ύστερα από αιχμαλωσία περίπου πέντε μηνών, ο Μεντβεντσούκ παραδόθηκε στη Ρωσία στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ