ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Μαρί Αρενά

Qatar Gate: Παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Μαρί Αρενά
Τουλάχιστον 389 τηλεφωνικές επαφές φέρονται να είχαν ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και η διάδοχός του στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρί Αρενά ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA / OLIVIER HOSLET

Παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η βελγίδα ευρωβουλευτής του κόμματος των Σοσιαλιστών, Μαρί Αρενά την Τετάρτη (11/1).

Ειδικότερα, η Μαρί Αρενά αποφάσισε να αποχωρήσει οριστικά από την προεδρία της επιτροπής, ενώ είχε ήδη αποσυρθεί από τα καθήκοντά της στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο, όπως μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο Belga.

Σε αντίθεση με τον συνάδελφό της, τον βέλγο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, οι βελγικές αρχές δεν αιτήθηκαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Μαρί Αρενά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Οι βελγικές αρχές δεν ζήτησαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας μου, ενώ ούτε το γραφείο μου ούτε το σπίτι μου έχουν ερευνηθεί και δεν έχω ανακριθεί με κανέναν τρόπο από τη δικαιοσύνη», δήλωσε η Μαρί Αρενά στο πρακτορείο Belga.

Σημειώνεται ότι, η βελγίδα ευρωβουλευτής δεν κατηγορείται για διαφθορά, ωστόσο το όνομά αναφέρεται τακτικά στα βελγικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως λόγω των στενών επαφών που διατηρούσε με τον ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι προφυλακισμένος με την κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Παραδέχθηκε ότι το Κατάρ της παρείχε το ταξίδι στη Ντόχα

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico την Τετάρτη (11/1), η Μαρί Αρενά παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ της παρείχε το ταξίδι και τη διαμονή της στη Ντόχα, τον Μάιο του 2022, ενώ η ίδια παρέλειψε να ενημερώσει για λόγους διαφάνειας, την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωβουλής. Στο ταξίδι της αυτό στη Ντόχα, η Αρενά συμμετείχε σε συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Ένας άλλος παρευρισκόμενος ήταν ο κατηγορούμενος και προφυλακισθείς για την υπόθεση Qatargate, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, του οποίου το ταξίδι και τη διαμονή παρείχε επίσης το Κατάρ.

Η «φιλική σχέση» της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το Κατάρ δεν ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, τονίζει το Politico. Στην πραγματικότητα, πηγαίνει πίσω στην εποχή που ο Παντσέρι ήταν πρόεδρός της επιτροπής (από το 2017 ως το 2019), κατά την οποία έκανε ειδική συμφωνία με το Κατάρ. Η Μαρί Αρενά τον διαδέχθηκε στην προεδρία της επιτροπής, όταν ο Παντσέρι αποχώρησε από τα καθήκοντά του.

Οι επικίνδυνες σχέσεις της Αρενά με το σύστημα Παντσέρι

Τουλάχιστον 389 τηλεφωνικές επαφές στο διάστημα από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 φέρονται να είχαν ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και η διάδοχός του στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρί Αρενά, όπως αποκαλύπτουν δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύουν από κοινού την Πέμπτη (05/01) οι εφημερίδες Le Soir και La Repubblica.

Όπως επισημαίνει η βελγική εφημερίδα, ο συγκεκριμένος αριθμός τηλεφωνικών επαφών είναι κατά τι λιγότερος από το σύνολο των αντίστοιχων επαφών που είχε ο Παντσέρι με το σύντροφο της ήδη προφυλακισμένης Εύας Καϊλή, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η Le Soir εκτιμά πως κατά την ίδια ακριβώς περίοδο αναφοράς, ο άλλοτε ισχυρός λομπίστας είχε μιλήσει με το δεξί του χέρι και φερόμενο συνεργό του στο σκάνδαλο Qatar Gate τουλάχιστον 437 φορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ