ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Ο Ερντογάν φυλακίζει διαφωνούντες και αντιπάλους» - Τι καταδεικνύει νέα έκθεση

Τουρκία: «Ο Ερντογάν φυλακίζει διαφωνούντες και αντιπάλους» - Τι καταδεικνύει νέα έκθεση
Η τούρκικη κυβέρνηση προχωράει σε εκλογές με όπλα του τη λογοκρισία, νόμους για την παραπληροφόρηση, τις φυλακίσεις, την καταστολή AP Photo/Burhan Ozbilici,

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βαίνει προς τις εκλογές με όπλα του τη λογοκρισία, τις φυλακίσεις και τις διώξεις διαφωνούντων και πολιτικών υπαλλήλων, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Τουρκία έχει εισέλθει σε έτος εκλογών, με τον Ερντογάν να έχει αφήσει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες και πριν τον Ιούνιο. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το AKP, μπορεί να χάσει την εξουσία, την οποία κατέχει εδώ και 20 χρόνια.

«Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει άκρως καταχρηστικούς ελιγμούς εναντίον της πολιτικής αντιπολίτευσης, έχει επιβάλει καθολικές απαγορεύσεις στις δημόσιες διαμαρτυρίες και έχει φυλακίσει και καταδικάσει υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρούμενους επικριτές μέσω δικαστηρίων που ενεργούν βάσει πολιτικών εντολών», τόνισε ο Χιού Ουίλιαμσον, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Στην Παγκόσμια Έκθεσή του, το HRW αναφέρει πως «όταν συντασσόταν η έκθεση αυτή, τουλάχιστον 65 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία ήταν προφυλακισμένοι ή εξέτιαν ποινές φυλάκισης για αδικήματα τρομοκρατίας εξαιτίας της δημοσιογραφικής δουλειάς τους ή της σχέσης τους με μέσα ενημέρωσης».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Τουρκικό Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTUK) «επέβαλε τακτικά αυθαίρετα πρόστιμα και προσωρινές αναστολές της λειτουργίας των λίγων τηλεοπτικών σταθμών που επικρίνουν την κυβέρνηση».

Το HRW αναφέρεται επίσης στην καταδίκη του υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά σε ισόβια με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, καθώς και στη χρήση από τις τουρκικές αρχές κατηγοριών για τρομοκρατία και δυσφήμιση σε βάρος άλλων υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η επικεφαλής του τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Σεμπνέμ Κορούν Φιντζαντζί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ