ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Άγκυρα για Σουηδία: Κρέμασαν ομοίωμα του Ερντογάν - Σε εξηγήσεις κλήθηκε ο πρέσβης

Οργή στην Άγκυρα για Σουηδία: Κρέμασαν ομοίωμα του Ερντογάν - Σε εξηγήσεις κλήθηκε ο πρέσβης
Στην Τουρκία κάνουν λόγο για στοχοποίηση του προέδρου Ερντογάν από υποστηρικτές του PKK Twiiter

Σε εξηγήσεις κάλεσε η Τουρκία τον πρεσβευτή της Σουηδίας στην Άγκυρα, για την ενέργεια «τρομοκρατών του PKK» - όπως αναφέρουν οι τουρκικές Αρχές - να κρεμάσουν ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν έξω από το το δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Στην Τουρκία κάνουν λόγο για στοχοποίηση του προέδρου Ερντογάν από υποστηρικτές του PKK.

Ο Στάφαν Χέρστρομ, πρεσβευτής της Σουηδίας στην Τουρκία, κλήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών και του μεταφέρθηκε η αντίδραση τουρκικής πλευράς, ανέφερε διπλωματική πηγή της Τουρκίας στο Reuters.

«Τονίστηκε η προσδοκία μας ότι οι δράστες του περιστατικού πρέπει να εντοπιστούν, να διεξαχθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και η Σουηδία να τηρήσει τις υποσχέσεις της», είπε η πηγή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «ο Σουηδός Πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του εκφράσαμε την αντίδρασή μας σχετικά με την τρομοκρατική προπαγάνδα που πραγματοποιήθηκε από υποστηρικτές του PKK/PYD/YPG στη Στοκχόλμη στις 11 Ιανουαρίου, με στόχο και τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ο Πρέσβης ενημερώθηκε με έντονες εκφράσεις ότι καταδικάζουμε και διαμαρτυρόμαστε σθεναρά αυτήν την αποτρόπαια πράξη και του ζητήθηκε να μην επιτραπούν τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, που αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των δεσμεύσεων της Σουηδίας και απειλούν ανοιχτά τη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε η προσδοκία μας ότι θα εντοπιστούν οι δράστες της ενέργειας, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και ότι η Σουηδία θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», αναφέρουν.

Έντονη ήταν η αντίδραση και του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι που έγραψε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Καταδικάζουμε τη διαδήλωση των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Σουηδία, με στόχο την Τουρκία και τον Πρόεδρό μας. Αναμένουμε από τη Σουηδία να τηρήσει τις υποσχέσεις της στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ένταξης στο ΝΑΤΟ και να μην ανέχεται τέτοιες ενέργειες. Αυτά τα γεγονότα κατέδειξαν για άλλη μια φορά τις εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Κανένα δημοκρατικό κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια σε τέτοιες παράνομες διαδηλώσεις».

«Αναμένουμε από τις σουηδικές αρχές να αναλάβουν άμεσα νομικά μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων και των υποστηρικτών τους που διέπραξαν αυτές τις απαράδεκτες πράξεις».

«Είναι απαράδεκτο να είσαι θεατής αυτής της ύβρεως», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ