ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Ανεξάρτητη έρευνα της Δικαιοσύνης για τα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του

Τζο Μπάιντεν: Ανεξάρτητη έρευνα της Δικαιοσύνης για τα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του
Διορίζοντας έναν ειδικό ανεξάρτητο ερευνητή, ο Γκάρλαντ απομονώνεται από την πολιτικά ευαίσθητη υπόθεση, αν και θα έχει ακόμα τον τελευταίο λόγο για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Ενας δικηγόρος στο επάγγελμα υπό την ιδιότητα του ανεξάρτητου ερευνητή θα αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης των απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν στο σπίτι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Πέμπτη (12/1) ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ.

Ο Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος έχει εργαστεί στον τομέα της τρομοκρατίας και της εταιρικής απάτης, θα ηγηθεί της έρευνας για το εάν ο Μπάιντεν χειρίστηκε εσφαλμένα τα απόρρητα αρχεία, όπως επιβεβαίωσε ο Γκάρλαντ.

Σύμφωνα με το CNNi, o Χουρ έχει υπηρετήσει ως εισαγγελέας των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων υψηλόβαθμων θέσεων. «Θα διασφαλίσω ότι ο κ. Χουρ θα λάβει όλους τους πόρους που χρειάζεται για να εκτελέσει τη δουλειά του», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας.

Η ανακοίνωση του ειδικού εισαγγελέα κλιμακώνει σημαντικά την υπάρχουσα έρευνα, η οποία ξεκίνησε στο Σικάγο. Αυτό αυξάνει επίσης την πιθανή νομική έκθεση για τον Μπάιντεν, τους βοηθούς και τους δικηγόρους του που χειρίζονταν ευαίσθητο κυβερνητικό υλικό από την εποχή του ως αντιπροέδρου. Διορίζοντας έναν ειδικό ανεξάρτητο ερευνητή, ο Γκάρλαντ απομονώνεται από την πολιτικά ευαίσθητη υπόθεση, αν και θα έχει ακόμα τον τελευταίο λόγο για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες.

Όταν έρθει αυτή η απόφαση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, σίγουρα θα γίνει ένα σημαντικό σημείο ανάφλεξης στην προεδρική κούρσα του 2024.

Η εξέλιξη φέρνει επίσης περαιτέρω το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI εκεί που δεν θέλουν να είναι - ακριβώς στη μέση των προεδρικών εκλογών για τρίτο συνεχόμενο κύκλο.

  • Από το 2015, υπάρχουν σχεδόν συνεχείς έρευνες του FBI σε προέδρους και σημαντικούς υποψηφίους:
  • Τα email της Χίλαρι Κλίντον.
  • Οι «δεσμοί» του Τραμπ με τη Ρωσία και τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 και τη συσσώρευση απόρρητου υλικού
  • και τώρα ο χειρισμός απόρρητων αρχείων από τον Μπάιντεν.

Η δεύτερη παρτίδα εγγράφων στο γκαράζ του Μπάιντεν

Μια δεύτερη παρτίδα απόρρητων εγγράφων που ανακαλύφθηκαν από τους βοηθούς του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν βρέθηκαν στο γκαράζ του σπιτιού του στο Ντέλαγουερ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε δήλωσή του, ο Ρίτσαρντ Σάουμπερ, ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, δήλωσε: «Οι δικηγόροι ανακάλυψαν μεταξύ προσωπικών και πολιτικών εφημερίδων έναν μικρό αριθμό πρόσθετων αρχείων της κυβέρνησης Ομπάμα - Μπάιντεν με απόρρητες σημάνσεις».

«Όλα εκτός από ένα από αυτά τα έγγραφα βρέθηκαν σε αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ της κατοικίας του προέδρου στο Wilmington. Ένα έγγραφο που αποτελείται από μία σελίδα ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε αποθηκευμένα υλικά σε ένα διπλανό δωμάτιο».

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι βρέθηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα από την εποχή που ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε γραφείο του στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι «εξεπλάγη» όταν έμαθε για την ύπαρξή τους και σημείωσε ότι οι δικηγόροι του «συνεργάζονται πλήρως» με την έρευνα για την αξιολόγηση. «Συνεργάζομαι απόλυτα με το υπουργείο Δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν (σ.σ. ό,τι ακριβώς είπε και στις πρώτες αποκαλύψεις στις 9 Ιανουαρίου).

Το χρονικό της διαδρομής των απόρρητων εγγράφων

Στις αρχές της εβδομάδας αποκαλύφθηκε από αμερικανικά μέσα πως τουλάχιστον 10 άκρως απόρρητα έγγραφα είχαν βρεθεί λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές σε γραφείο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε από το 2017 μέχρι και το 2020 και αφορούν την περίοδο που ο Μπάιντεν υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τον Μπαράκ Ομπάμα στο οβάλ γραφείο.

Στις σημερινές αποκαλύψεις φαίνεται πως περιλαμβάνονται ακόμη περισσότερα σε αριθμό απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα τα οποία έχουν βρεθεί σε άλλη τοποθεσία.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα συγκεκριμένα έγγραφα αφορούσαν θέματα που έχουν να κάνουν με την Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα αλλά η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου δεν απάντησε σε καμία από τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων εχθές στην ημερήσια ενημέρωση. Αρκέστηκε απλά να δηλώσει πως το ζήτημα είναι υπό διερεύνηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας και θα τοποθετηθεί σχετικά ο ίδιος ο Πρόεδρος. Τα ερωτηματικά είναι αρκετά καθώς σύμφωνα με το νόμο στην χώρα τα απόρρητα έγγραφα πρέπει να επιστρέφονται στις αρμόδιες αρχές μετά το πέρας μίας θητείας.

Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στον Λευκό Οίκο ο οποίος έχει ήδη στείλει στα δικαστήρια για ποινική μάλιστα υπόθεση τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν στο Μαρ α Λάγκο περισσότερα από 10.000 απόρρητα κρατικά έγγραφα. Τα συγκεκριμένα έγγραφα ανακτήθηκαν στα τέλη του 2022 μετά από έφοδο που είχε κάνει το FBI στην πολυτελή έπαυλη του Τραμπ.

Το περιεχόμενο των νέων εγγράφων δεν έχει διαρρεύσει ούτε υπάρχουν μέχρι τώρα πληροφορίες για το εάν πρόκειται για το ίδιο χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρονταν τα προηγούμενα (2017-2020).

  • Ιανουάριος 2009 – Ιανουάριος 2017 αντιπρόεδρος υπό τον Μπαράκ Ομπάμα
  • 2018 – 2020 ως πολίτης ο Μπάϊντεν χρησιμοποιεί το κτίριο στην Ουάσιγκτον
  • 2 Νοεμβρίου 2022 το πρώτο πακέτο εγγράφων ανακαλύπτεται στο διαμέρισμα της Ουάσιγκτον
  • 9 Ιανουαρίου 2023 οι πρώτες αποκαλύψεις από το CBS
  • 11 Ιανουαρίου το NBC κάνει την αποκάλυψη για νέο πακέτο εγγράφων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ