ΚΟΣΜΟΣ

Η «χρυσή» πιστωτική του Μπολονσάρου: Τι αποκαλύπτει η άρση απορρήτου

Η «χρυσή» πιστωτική του Μπολονσάρου: Τι αποκαλύπτει η άρση απορρήτου
Οι κινήσεις λογαριασμού για την προεδρική πιστωτική κάρτα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της θητείας του ακροδεξιού Μπολσονάρου AP Photo / Andre Penner

Υπέρογκα έξοδα και απίθανες πληρωμές αποκαλύπτει η άρση του απορρήτου στους λογαρισμούς του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Είχαι χαρακτηριστικό, ότι ξόδεψε περίπου 20.000 ευρώ σε ένα λιτό εστιατόριο και σχεδόν 10.000 ευρώ σε ένα αρτοποιείο.

Οι κινήσεις λογαριασμού για την προεδρική πιστωτική κάρτα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της θητείας του ακροδεξιού Μπολσονάρου (2019-2022) δημοσιεύτηκαν σε έναν επίσημο διαδικτυακό ιστότοπο της κυβέρνησης του διαδόχου του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει αρχίσει να άρει ένα απόρρητο για 100 χρόνια που είχε επιβάλει ο ακροδεξιός προκάτοχός του σε χιλιάδες επίσημα έγγραφα.

Συνολικά δαπανήθηκαν 27,6 εκατομμύρια ρεάλ (σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) με αυτήν την κάρτα, που χρησιμοποιήθηκε από 21 άτομα της ομάδας του.

Αν ληφθούν υπόψη τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό ποσά, η δαπάνη αυτή είναι σχεδόν η μισή από εκείνη της πρώτης περιόδου του Λούλα (2003-2006). Όμως στην περίπτωση του τελευταίου αφορούσαν κυρίως έξοδα διαμονής για ταξίδια στο εξωτερικό.

Αυτό δεν συνέβη με τον Μπολσονάρου, ο οποίος επίσης είχε καυχηθεί αρκετές φορές στη διάρκεια της θητείας του ότι δεν ξόδεψε «ούτε μια δεκάρα» με την προεδρική πιστωτική κάρτα, σε αντίθεση με τους προκατόχους του.

Διαδοχικές αποκαλύψεις

Ο ιστότοπος πληροφοριών Uol, για παράδειγμα, ανέφερε ότι 1,2 εκατομμύρια ρεάλ (περίπου 217.000 ευρώ) δαπανήθηκαν κατά τη διάρκεια των 28 ημερών των επίσημων διακοπών στο τέλος των ετών του πρώην αρχηγού του κράτους το 2019, το 2020 και το 2021.

Μια πληρωμή άνω των 71.000 ρεάλ (σχεδόν 13.000 ευρώ) έγινε για παράδειγμα στις 2 Ιανουαρίου 2022 σε ένα βενζινάδικο στην νότια Πολιτεία Σάντα Καταρίνα, όπου ο Μπολσονάρου είχε προκαλέσει σάλο κάνοντας τζετ σκι ενώ οι τρομερές πλημμύρες έπλητταν αρκετές περιοχές της χώρας του.

Η προεδρική πιστωτική κάρτα χρησιμοποιήθηκε επίσης για την πληρωμή 1,46 εκατομμυρίων ρεάλ (πάνω από 230.000 ευρώ) σε τέσσερα χρόνια σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Γκουαρούζα, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο κοντά στο Σάο Πάολο (νοτιοανατολικά). Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο G1, σε αυτό το ξενοδοχείο διέμεναν μέλη της ομάδας του, ενώ ο ίδιος διέμενε σε ένα στρατιωτικό συγκρότημα.

Γεύμα 20.000 ευρώ

Η μεγαλύτερη δαπάνη για φαγητό είναι και αυτή που εγείρει τα περισσότερα ερωτήματα: 109.266 ρεάλ (περίπου 20.000 ευρώ) που ξοδεύτηκαν με μία συναλλαγή σε ένα λιτό εστιατόριο στη Μπόα Βίστα, στην Πολιτεία Ρομάιμα του Αμαζονίου (βόρεια). Αρκετά για να παραγγείλεις πάνω από 2.000 φορές το πιο ακριβό πιάτο, ψητό κοτόπουλο με αλεύρι μανιόκας, στη μέτρια τιμή των 50 ρεάλ (9 ευρώ).

Η προεδρική πιστωτική κάρτα χρησιμοποιήθηκε επίσης για να πληρωθούν περισσότερα από 362.000 ρεάλ (65.000 ευρώ) σε τέσσερα χρόνια σε ένα αρτοποιείο στο Ρίο ντε Ζανέιρο, συμπεριλαμβανομένων 55.000 ρεάλ σε μια συναλλαγή την ημέρα μετά τον γάμο του γιου του Εντουάρντο και 33.000 ρεάλ την παραμονή της διοργάνωσης από υποστηρικτές του πομπής με μοτοσικλέτες στους δρόμους αυτής της πόλης.

Συνολικά, δαπανήθηκαν 8.600 ρεάλ (περίπου 1.500 ευρώ) σε παγωτατζίδικα, δηλαδή 62 αγορές σε πέντε καταστήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ