ΚΟΣΜΟΣ

Ενές Καντέρ: Τον επικήρυξε ο Ερντογάν με 500.000 δολάρια για τρομοκρατία κατά της Τουρκίας

Ενές Καντέρ: Τον επικήρυξε ο Ερντογάν με 500.000 δολάρια για τρομοκρατία κατά της Τουρκίας
«Προστατεύομαι 24 ώρες το 24ωρο», είπε ο Καντέρ, προσθέτοντας ότι ανησυχεί περισσότερο για την ασφάλεια των λιγότερο γνωστών Τούρκων αντιφρονούντων στη λίστα του Ερντογάν AP Photo/Nick Wass

Ο γνωστός μπασκετμπολίστας Ενές Καντέρ που εδώ και καιρό έχει εκφραστεί δημόσια ενάντια στο τουρκικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρήθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και επικηρύχθηκε για 500.000 δολάρια!

Ο Καντέρ υποστήριξε τον Φετουλάχ Γκιουλέν και δεν μπορεί να γυρίσει στην πατρίδα του, ενώ πλέον είναι και επικηρυγμένος, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και την «Λίστα των Καταζητούμενων Τρομοκρατών».

Για τον σέντερ του NBA που πέρσι έπαιξε στους Μπόστον Σέλτικς η κυβέρνηση Ερντογάν δίνει το ποσό των 10 εκατ. λιρών Τουρκίας ή 500.000 δολαρίων ΗΠΑ. Μάλιστα, πρόσφατα ο Καντέρ είχε επιτεθεί στον Ερντογάν με άρθρο του στο TIME.

«Πριν από την επικήρυξη οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κυνηγούσαν όσους βρισκόταν στη λίστα, όμως πλέον άπαντες θα το κάνουν αφού θέλουν τα λεφτά» σχολίασε ο μπασκετμπολίστας στην New York Post.

To 2017 η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε το διαβατήριο του Καντέρ, ο οποίος από το 2021 έχει πάρει την αμερικανική υπηκοότητα και έχει προσθέσει στο επίθετο του και τη λέξη «Freedom», δηλαδή ελευθερία.

Ο Καντέρ είναι γνωστός και στην Ελλάδα για τις συχνές του επισκέψεις ενώ έχει εκφράσει την επιθυμία του να παίξει με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Η συνεργασία με το FBI και ο Χακάν Σουκούρ

Το όνομα του αθλητή εμφανίζεται στον τουρκικό κατάλογο καταζητούμενων τρομοκρατών μαζί με πραγματικούς τρομοκράτες και άλλους αντιφρονούντες που επικρίνουν το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο αψηφά συστηματικά τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κατάλογος κατονομάζει επίσης περισσότερους από δώδεκα δημοσιογράφους - μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, όπου ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Στην ίδια λίστα βρίσκεται και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Χακάν Σουκούρ.

Αν και ο Καντέρ, ο οποίος ζει τώρα στην Ουάσινγκτον, παραδέχτηκε ότι η επικήρυξη αυξάνει τις προσωπικές του ανησυχίες για την ασφάλεια, δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αστυνομικές αρχές και το FBI.

«Προστατεύομαι 24 ώρες το 24ωρο», είπε, προσθέτοντας ότι ανησυχεί περισσότερο για την ασφάλεια των λιγότερο γνωστών Τούρκων αντιφρονούντων στη λίστα του Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ