ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate - Μέτσολα: «Δεν έχω νέο αίτημα για άρση ασυλίας Ευρωβουλευτή» - Συνέντευξη στη Le Soir

Qatar Gate - Μέτσολα: «Δεν έχω νέο αίτημα για άρση ασυλίας Ευρωβουλευτή» - Συνέντευξη στη Le Soir
«Αν συμβεί ξανά μια τέτοια εγκληματική διαφθορά, θα υπάρχουν τα εργαλεία για να ''χτυπήσει ο συναγερμός'' στο Ευρωκοινοβούλιο» λέει η Μέτσολα AP/Jean-Francois Badias

«Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, η οποία χτιζόταν πάνω από 20 χρόνια και καταστράφηκε μέσα σε λίγες μέρες», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε συνέντευξή της στη βελγική εφημερίδα Le Soir με φόντο την υπόθεση Qatar Gate που ταλαιπωρεί τις Βρυξέλλες.

 

Το Qatar Gate έγινε η αφορμή για ενδοσκόπηση και μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωκοινοβούλιο. «Πρέπει να αSKANνακτήσουμε την εμπιστοσύνη, η οποία χτιζόταν πάνω από 20 χρόνια και καταστράφηκε μέσα σε λίγες μέρες», τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ιταλίδα πολιτικός επιθυμεί να ενισχύσει τη συμμόρφωση και τον έλεγχο των υφιστάμενων κανόνων συμπεριφοράς και σκοπεύει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό για την προστασία της ακεραιότητας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Μέτσολα μέσω της Le Soir αναφέρθηκε και στην πρόταση 14 σημείων που υπέβαλε, τονίζοντας ότι κάποιες ενέργειες μπορούν να εφαρμοστούν «τώρα».

«Όχι άλλη εγκληματική διαφθορά»

«Ναι, θα ήθελα να δω τη δημιουργία ενός οργάνου υπεύθυνου για ηθικά ζητήματα, κοινό για όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Είναι μια συζήτηση που διαρκεί. Κάναμε προτάσεις για το σκοπό αυτό κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν», παραδέχεται.

Και τόνισε ότι θέλει να διορθώσει τις «ελλείψεις που υπάρχουν», σημειώνοντας πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αν συμβεί ξανά μια τέτοια εγκληματική διαφθορά, θα υπάρχουν τα εργαλεία για να «χτυπήσει ο συναγερμός», να προστατευτούν οι βουλευτές, οι βοηθοί τους και το προσωπικό του Κοινοβουλίου.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι τρέχοντες κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ήδη πιο φιλόδοξοι από εκείνους ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων. «Αναφέρομαι στην υποχρέωση να δηλώνονται οι διορισμοί προέδρων επιτροπών, τα δώρα, τα ταξίδια. Όλα αυτά έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η Μέτσολα.

«Δεν υπάρχει λίστα για άτυπες ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο»

«Σε αυτό το Κοινοβούλιο υπάρχουν σχεδόν 7.000 άνθρωποι που εργάζονται, θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι όλοι οι πόροι χρησιμοποιούνται σωστά. Και αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, για το μητρώο διαφάνειας, ότι πρέπει να ενισχύσω ουσιαστικά αυτή την ομάδα και θα το κάνω εντός της διοίκησης», όπως είπε.

Προσέθεσε, ακόμη, ότι ο νέος γενικός γραμματέας και οι δύο αναπληρωτές του θα ασχοληθούν με αυτό, ενώ παραδέχτηκε πως, όσον αφορά τη φιλία ή τις άτυπες ομάδες, είναι άγνωστο πόσες είναι, γιατί δεν υπάρχει λίστα.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα πιστεύει ότι υπάρχει η δυναμική και η πολιτική βούληση να εφαρμοστούν νέα μέτρα μέσα σε ένα μήνα και να ενισχυθούν οι κανόνες που υπάρχουν ήδη, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Η δική μου ευθύνη είναι να διασφαλίσω ότι αυτό το Κοινοβούλιο μπορεί να είναι περήφανο για την ακεραιότητά του, την ανεξαρτησία του, την υπευθυνότητά του και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», τόνισε.

«Δεν έχω νέο αίτημα για άρση ασυλίας για το Qatar Gate»

Τέλος, σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν η υπόθεση διαφθοράς με το σκάνδαλο Qatar Gate στο ΕΚ σταματά στα ονόματα που έχουν ήδη αναφερθεί, η Ρομπέρτα Μέτσολα απάντησε: «Δεν έχω λάβει καμία νέα πληροφορία ή νέο αίτημα για άρση ασυλίας».

Εξομολογήθηκε, πάντως, ότι δεν έχει κοιμηθεί πολύ τον τελευταίο μήνα: «Πριν από ένα χρόνο, προετοιμαζόμουν για την εκλογή μου στην Ολομέλεια στις 18 Ιανουαρίου και σκεφτόμουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν να βγούμε από την πανδημία, ήθελα επίσης να μεταρρυθμίσω την Ολομέλεια.

Είμαι στην πολιτική εδώ και πολύ καιρό, οπότε ξέρω ότι ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα φέρει το αύριο. Αυτό που υποσχέθηκα τον Ιανουάριο και συνεχίζω να κάνω είναι ότι όταν λαμβάνω ερωτήσεις, τις απαντώ, όσο δύσκολες κι αν είναι.

Δεν πειράζει. Αν δεν το έκανα, θα έκανα κακό στο ΕΚ. Και δεν νομίζω ότι αυτό θα έδειχνε σεβασμό προς τους πολίτες, που θα κληθούν το 2024 να μας εμπιστευτούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ